Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?
Zamatos, édes és krémes – így szeretjük leginkább a sült fokhagymát. Ezt a csemegét elkészíteni sem túl bonyolult, és többféle módon is tudjuk majd fogyasztani. Lehet, hogy eddig nem is tudtad, hogy jól sütöd-e? A lágy, vajszerűen elomló gerezdek teljesen más ízélményt adnak, mint a nyers vagy a szárazra pirított változat. Igaz, a leheleted alapján le sem tagadhatod, hogy mit ettél, ám a páratlan aroma és az egészség megőrzése miatt lelkiismeretfurdalás nélkül ehetjük a téli szezonban. Ha összezúzzuk, és pici sót hintünk rá, majd vajjal és parmezán sajttal bekeverjük, akkor ropogós kenyérre kenve, grillsütőben pirítva csodálatos uzsonna kerekedik. De a krumplipürébe vagy pizzára is tehetünk a sült fokhagymából – az utóbbi esetben a sajt alá kerüljön. Szószokat és leveseket is feldob, de ha lágy vajjal és fűszerekkel fagyasztjuk le a zúzott masszáját, akkor steak mellé szervírozhatjuk majd.
Szendvicseket és hamburgereket koronázhatunk meg vele, ha majonézzel vagy mustárral kutyuljuk be; a legfinomabb talán az aioli szószos változat. Tejföllel és pici sóval mártogatóst kapunk: chipset és zöldséget hempergethetünk benne. Kézműves kenyerek szintén felveszik ezt az ízvilágot, és sült görög fetás krumpli tetejére ugyanígy hinthetjük.
Hogy mi a nagy trükk? A teljes fokhagyma-fejeket minimálisan pucoljuk meg: csak a külső, papírszerű héjakat távolítsuk el. Aztán a fejről vágjuk le a gerezdek tetejét – lehetőleg az összes csúcsot tegyük szabaddá. Majd egy kis olívaolajjal meghintve, egyesével burkoljuk a fejeket alufóliába, és közel 45 percig süssük őket. Meg fogsz lepődni, menyire magával ragadó végeredményt ad!
Ezt is olvastad?
A fokhagyma csodaszer! Egy tanulmány szerint gyomorproblémák esetén is bevethetjük…
Perzsa
Forrás: houseofnasheats.com