Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!
Ha a mediterrán konyha közel áll a szívedhez, és a Közel-Kelet ízeitől sem idegenkedsz, akkor előbb-utóbb belefutsz a libanoni joghurtsajtba. Boldogok a sajtkészítők, ugyanis a selymes állagú labneh viszonylag egyszerűen előállítható házilag is: görög joghurt, olívaolaj és egy-két csipet só szükségeltetik csak hozzá. A ragyogó, fanyar ízt többféle módon is kipróbálhatod: akár reggeliként, ha pirítósra kened, garantáltan ébresztő hatással lesz rád. Főleg, ha némi zúzott avokádóval dúsítod fel a fehérjedús feltétet. Ugyanígy ajánlott meleg pita-kenyérrel és egy kis libanoni fűszerrel bolondítani – így kissé közelebb hozzuk az eredeti fogyasztási módját.
Pikáns ízek itt is: Mégis milyen fűszer az a sumac?
Szendvicsbe kiválóan működik, ha maradék grill husit vagy halat lőnél el: akár mentalevéllel és olívabogyó-szeletkékkel; bátrabbaknak pedig za’atar vagy sumac fűszerezés jöhet kapóra. Ez az alacsony kalóriás kence bazsalikomhoz, rozmaringhoz, uborkához és paradicsomhoz is remekül passzol. Az szintén beválhat, ha egy kerek edénybe tesszük a kész labneh-kupacot, majd egy kanál hátoldalával úgy simítjuk el a halmot, hogy a tetején mélyedést formázzon. Erre lágyan löttyintsünk jó minőségű olívaolajat, majd dukkah-t hintsünk rá. Ez az Egyiptomban is népszerű fűszer a koriander, dió, mogyoró és kömény javát egyesíti. Ebbe a krémbe mártogathatunk aztán nyers zöldséget, kekszet vagy épp pita-falatkákat.
Golyócskákat is készíthetünk, ha picit hagyjuk a joghurtsajtot megszilárdulni: rájuk pedig apróra szelt fűszer- vagy gyógynövényeket szórhatunk. Étvágygerjesztő előételt kapunk, ha egy kis olívaolajjal leöntve, tálcán kínáljuk a labdacsokat a vendégeknek. Jó tudni, hogy nagyjából egy liter joghurt ad ki 168 gramm sajtot. Már 24 óra alatt elkészülhet a finomság – ehhez csak egy nagy edény kell, amibe tésztaszűrőt teszel, és kibéleled egy lazább szövésű konyharuhával (vagy tiszta textilpelenkával, esetleg géz, de akár egy sima fehér póló is megteszi). Öntsd bele a görög joghurtot, amibe keverj jó minőségű olívaolajat, kis mennyiségben, majd hintsd meg egy-két csipet sóval. Az egészet rakd be legalább egy napra a hűtőbe; ha tovább hagyod csöpögni a masszát, akkor szilárdabb állagú sajtot kapsz. Abban az esetben, ha túl vizenyős lenne a végeredmény, akkor papírtörlővel itathatod fel a felesleges nedvességet.
Egy igazán különleges, közel-keleti menü jöhet?
Van kedvetek egy fantasztikus lakomával ünnepelni a decemberi fények ünnepeit?
Perzsa
Forrás: allrecipes.com