Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: 123RF

Mégis milyen fűszer az a sumac?

Már a rómaiak is használták a növényt, ami nem azonos a cserszömörcével!
2021. szeptember 19.

A sumac nem szömörce: a cserzőszumák vagy szicíliai sumac néven is futó Rhus coriaria a kesudiófélék családját erősíti. A közel-keleti konyha alap fűszerei közé tartozik, főleg a libanoni lepénykenyér volna elképzelhetetlen nélküle. Élénkvörös bogyói ehetőek, szemben a fehér méregszumac terméseivel. A bogyók megszárítva egyben, vagy érdes por formájában is megvásárolhatóak. Az ételnek piros színt és fanyar jelleget ad a sumac, melynek enyhén a citromlére emlékeztet az ízvilága. Egyébként a za’atar nevű közel-keleti fűszerkeverékben is megtalálhatjuk összetevőként.

A növény olyan sziklás mediterrán fennsíkokon él, mint amilyenek Szicíliában, Törökországban vagy Iránban találhatóak. Az érett bogyókat takarítják be, melyeket burgundi színűre szikkasztanak. Az eredeti név (summaq) is ezt a sötétvörös színt jelöli. Citrusos íze és illata van a fűszernek, ám a savanyú érzetet nélkülözve. Az arab és libanoni konyhában olyan, mint a só: fokozza a természetes ízeket. Közel kétezer éve Néró orvosa, Pedaniosz Dioszkoridész mint vizelethajtót és puffadás elleni szert jegyezte fel. Mielőtt a citrom Európába került, a római birodalom lakói sumac ízesítést alkalmaztak, ha pikánssá akarták tenni az éltelt. Észak-Amerika őslakosai légúti és emésztési panaszok esetén éltek vele, de még sebgyógyításhoz is jól jött.

Ha főznénk, akkor húsba is bedörzsölhetjük: a kacsa és bárány zsírosságát remekül kezeli. Zöldségeket – főleg padlizsánt – szintén feldobhatunk vele, és házi hummuszba ugyanígy tökéletes adalék. Ha egy receptben az áll, hogy locsoljunk meg valamit citromlével, akkor ezt kiválthatjuk sumac szórásával is, ami lehetőleg közvetlenül a tálalás előtt történjen. Arra ügyeljünk, hogy bizonyos gyártók eleve tesznek sót a fűszerhez: ezt bekalkulálva hintsük az ételre. Ha egész bogyót szereztünk be, akkor összetörve áztassuk húsz percre vízbe a felhasználás előtt. Sózott halhoz, mártogatós ételekhez és saláta-dresszingekhez is ideális, de akár borecetet és olívaolajat is ízesíthetünk vele, akárcsak a rómaiak tették annak idején. Fénytől és hőtől védett helyen, légmentesen záródó dobozban pár hónapig eltartható a felbontott csomagolású fűszer, de egy éven belül mindenképp használjuk fel.

Perzsa

Forrás: thespruceeats.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem lehet eléggé dicsérni a mediterrán étrendet

Nem lehet eléggé dicsérni a mediterrán étrendet

Ha már olyan a klíma itt is, mintha délvidéki nyaraláson lennénk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!