Mogyoróvajas-lekváros „pite”
A mogyoróvaj szerelmeseinek bátran ajánlom ezt az egyszerű, sütést sem igénylő nyári desszertet, amely akár vegán módon is elkészíthető. Vigyázat, nehéz abbahagyni!
Hozzávalók
22 cm-es formához- 18 dkg cukormentes zabkeksz
- 10 dkg vaj (vagy kókuszolaj)
- 2 dl hideg habtejszín (vagy sűrű kókusztejszín)
- 12 dkg mascarpone (vagy vegán mascarpone)
- 10 dkg mogyoróvaj
- 8 dkg porrá őrölt eritrit
- 15 dkg fagyasztott málna
- 1 evőkanál tápiókakeményítő
Elkészítés
A zabkekszet késes aprítóban morzsára aprítjuk, majd összekeverjük az olvadt vajjal, és egy piteforma vagy kapcsos tortaforma aljára és peremére nyomkodjuk. A töltelék elkészültéig hűtőben pihentetjük.
A hideg tejszínt habverővel kemény habbá verjük. A mascarponét összekeverjük a mogyoróvajjal és 5 dkg eritrittel, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
A málnát egy edényben felolvasztjuk a maradék eritrittel, majd belekeverjük a keményítőt, és félretesszük hűlni.
Végül a zabkekszes alapra öntjük a mogyoróvajas krémet, a tetején pedig egyenletesen eloszlatjuk a málnalekvárt. Szeletelés előtt hűtőben pihentetjük legalább 2 órát, vagy fagyasztóban félórát.