Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Céklás gazpacho

Gazpacho céklából? Igen!
2021. július 19.

Nagy melegben kevésbé kívánjuk a tartalmas, forró leveseket. Annál jobban tud esni viszont egy hideg, főzést sem kifejezetten igénylő könnyed zöldségleves, a spanyolok gazpachója, ami céklával megbolondítva is nagyon finom. 

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 3 db közepes cékla
  • 1 db kígyóuborka
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál friss kapor
  • himalája só
  • őrölt fekete bors
  • 5 dl víz vagy zöldség alaplé
  • 2 evőkanál tejföl

Elkészítés

 

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

A céklát megmossuk, majd héjastól alufóliába csomagoljuk. Villával megszurkáljuk, majd egy tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt puhára sütjük. Ezután kivesszük, hűlni hagyjuk, majd kicsomagoljuk, és könnyed mozdulatokkal lehúzzuk a héját. 

(Gyors megoldásként meghámozva, felkockázva megfőzhetjük vízben is, de így kevésbé érvényesülnek a cékla édeskés ízjegyei.)

Egy fél céklát és pár karika kígyóuborkát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot beletesszük egy turmixgépbe a felaprított vörös- és fokhagymával, illetve a kaporral, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Felöntjük a vízzel vagy zöldség alaplével, és krémesre turmixoljuk.

Az egészet lehűtjük, majd tálkákba öntjük. Felkockázott céklával és uborkával, friss kaporral és tejfölpöttyökkel díszítve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pisztáciabundás csirkemell

Pisztáciabundás csirkemell

Ne csak zsemlemorzsában gondolkodj!
Nektarinos-grillsajtos rukkolasaláta

Nektarinos-grillsajtos rukkolasaláta

Könnyed és tápláló, ez kell nekünk egy nyári ebédre!
Hűsítő rizssaláta

Hűsítő rizssaláta

Akár maradék főtt rizsből is elkészítheted.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.