Céklás gazpacho
Nagy melegben kevésbé kívánjuk a tartalmas, forró leveseket. Annál jobban tud esni viszont egy hideg, főzést sem kifejezetten igénylő könnyed zöldségleves, a spanyolok gazpachója, ami céklával megbolondítva is nagyon finom.
Hozzávalók
2 adaghoz- 3 db közepes cékla
- 1 db kígyóuborka
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss kapor
- himalája só
- őrölt fekete bors
- 5 dl víz vagy zöldség alaplé
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A céklát megmossuk, majd héjastól alufóliába csomagoljuk. Villával megszurkáljuk, majd egy tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt puhára sütjük. Ezután kivesszük, hűlni hagyjuk, majd kicsomagoljuk, és könnyed mozdulatokkal lehúzzuk a héját.
(Gyors megoldásként meghámozva, felkockázva megfőzhetjük vízben is, de így kevésbé érvényesülnek a cékla édeskés ízjegyei.)
Egy fél céklát és pár karika kígyóuborkát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot beletesszük egy turmixgépbe a felaprított vörös- és fokhagymával, illetve a kaporral, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Felöntjük a vízzel vagy zöldség alaplével, és krémesre turmixoljuk.
Az egészet lehűtjük, majd tálkákba öntjük. Felkockázott céklával és uborkával, friss kaporral és tejfölpöttyökkel díszítve tálaljuk.