Aszalt paradicsomos-olívás csavart rúd
Ez a csavart sós süti leveles tésztából készül, így pillanatok alatt az asztalra kerülhet. Csak készítesz egy finom fűszeres tölteléket, megkened a tésztát, megformázod, és már mehet is a sütőbe.
Hozzávalók (kb. 14 darabhoz):
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom (12-14%-os)
40 g aszalt paradicsom
60 g magozott, fekete olívabogyó
1 ág oregánó lecsipkedett levelei
6-8 bazsalikomlevél
só
1 csomag (27 dkg-os kiszerelés) konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta
1 kis tojás a kenéshez
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, és megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a felaprított aszalt paradicsomot és olívabogyót. Belecsipkedjük az oregánó leveleit, és mehet bele a felcsíkozott bazsalikom is. Pár perc alatt összefőzzük, közben megsózzuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd késes aprítóban összetörjük.
A leveles tésztát kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a krémmel. A hosszabbik oldala mentén kettéhajtjuk, majd az így kapott hosszú téglalapot kb. 14 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat két végüknél megfogva néhányszor megtekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A rudak tetejét megkenjük egy kevés felvert, vízzel elkevert tojással, és 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.