Epres-habos képviselőfánk
Klasszikusan vaníliakrémmel és tejszínhabbal szoktuk megtölteni a pufi képviselőfánkokat, de persze elszakadhatunk a megszokottól: finom gesztenyekrémmel, mogyorókrémmel vagy akár tejszínhab-eperdzsem kombinációval is.
Hozzávalók
kb. 20 darabhoz- 8 dkg vaj vagy margarin
- 2,5 dl víz
- 2 nagy csipet só
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- késhegynyi sütőpor
- A töltelékhez:
- kb. 3 dl hideg habtejszín
- sűrű eperdzsem
Elkészítés
Egy lábasban, közepes lángon összeolvasztjuk a vajat vagy margarint, a vizet és a sót. Amikor már folyékony, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától, és „pattogó-sercegő” hangot nem hallunk. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és robotgéppel, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáforgatjuk a sütőport is. A masszát habzsákba töltjük, és nagyobb diónyi adagokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Egy nagyobb sütőtálat félig töltünk vízzel, és a sütő aljába tesszük. Ezzel együtt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A fánkokat sütőbe toljuk, és légkeveréssel 20 percig sütjük. Ezután mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és további 10 percig sütjük a fánkokat, majd résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A hideg tejszínt felverjük, ha szükséges, mehet hozzá 1 csomag habfixáló. A kihűlt képviselőfánkok tetejét éles késsel levágjuk, az üregeket megtöltjük a tejszínhabbal, kanalazunk mindre a dzsemből, végül visszatesszük a kalapokat.