Szilveszteri lencsés-húsos lepények
Partifalatok még erre a furcsa szilveszter estére is kellenek! Készítsünk puha, serpenyős lepényeket (ezeket még keleszteni sem kell), feltétnek pedig húsos-lencsés ragut.
Hozzávalók (4-6 személyre):
A raguhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 teáskanál marokkói fűszerkeverék
25 dkg sertés-marha darált hús
2-3 evőkanál csípős paradicsomszósz (ízlés szerint növelhető a mennyisége vagy elhagyható)
10 dkg vöröslencse megfőzve
só
5 dkg lencse megfőzve
A lepényekhez:
50 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj + a sütéshez
kb. 3-3,2 dl meleg víz
A tálaláshoz:
korianderzöld
Elkészítés:
A raguhoz egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáreszeljük a fokhagymát, majd elkeverjük benne a marokkói fűszerkeveréket. Ezután rátesszük a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a főtt vöröslencsét, megsózzuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul. Végül belekeverjük a főtt lencsét is.
A lepényekhez a lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és az olívaolajat. Lassan, apránként hozzácsorgatjuk a vizet, összegyúrjuk, puha tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, 20 percet pihentetjük. Ezután 12 részre osztjuk, és gombócokat formázunk a tésztadarabokból.
Egy serpenyőt felhevítünk, vékonyan kikenjük olajjal. Az első gombócot vékonyra húzkodjuk, majd mindkét oldalát átsütjük. Hasonlóan elkészítjük a többi lepényt is, felhasználásig konyharuhába csomagoljuk.
A lepényekre halmozzuk a ragut, korianderrel díszítve tálaljuk.