Bundás kenyér két változatban
Bundás kenyeret kevés olajban, sőt olaj nélkül is süthetünk. Ezt a verziót nevezhetjük akár french toastnak is, finom édesen vagy kis „újítással” sósan.
Hozzávalók (4-4 darabhoz):
A sós bundás kenyérhez:
8 szelet toast kenyér
vaj vagy margarin
16 vékony szelet kolbász
5 dkg apróra vágott vagy lereszelt sajt (pl. trappista)
1 tojás
só, őrölt fekete bors
5 dkg tejföl
kb. 0,3-0,5 dl tej
3-4 dkg vaj vagy margarin a sütéshez
Az édes bundás kenyérhez:
8 szelet toast kenyér
sajtkrém
4 púpozott teáskanál áfonyalekvár
1 tojás
5 dkg tejföl
1 kávéskanál vanília aroma
kb. 0,3-0,5 dl tej
3-4 dkg vaj vagy margarin a sütéshez
Elkészítés:
Sós bundás kenyér:
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük vajjal vagy margarinnal. A szeletek felére kolbászkarikákat és sajtot teszünk, majd ráfordítunk mindre még 1-1 szelet megvajazott kenyeret. Óvatosan összenyomjuk.
A masszához a tojást sózzuk, borsozzuk, kikeverjük a tejföllel és a tejjel. Megmártjuk benne a kenyereket, majd egy serpenyőben, a megolvasztott vajon vagy margarinon, egyszer megfordítva átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük. Zöldségekkel tálaljuk.
Édes bundás kenyér:
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük sajtkrémmel. A szeletek felére áfonyalekvárt kanalazunk, majd ráfordítunk mindre még 1-1 szelet sajtkrémmel megkent kenyeret. Óvatosan összenyomjuk.
A masszához a tojást kikeverjük a tejföllel, a vaníliával és a tejjel. Megmártjuk benne a kenyereket, majd egy serpenyőben, a megolvasztott vajon vagy margarinon, egyszer megfordítva átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.