Húsgombócos-kolbászos spagetti
Augusztus utolsó hetére egy „csupa zöldfűszer” fogás dukál, ugye? Persze szeptemberben sem fogom hanyagolni a fűszerkertemet, de most valahogy még inkább „kell” a nyári hangulat.
Hozzávalók
4 személyre- 40 dkg darált sertéshús
- só, őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kolbász (puhább, lehéjazva)
- 80 dkg hámozott, aprított paradicsom
- 2-2 ág rozmaring, kakukkfű és oregánó, valamint egy marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 30 dkg spagetti
- parmezán vagy más keményebb sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A húsgombócokhoz a darált húst keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk. Összedolgozzuk, kis gombócokat készítünk belőle. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolaj felét, majd a gombócokat átpirítjuk rajta (kapjanak kérget, de teljesen átsütni nem szükséges). Konyhai fogóval kiszedjük, félretesszük.
A serpenyőbe beleöntjük a maradék olajat, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a feldarabolt kolbászt, lassú tűzön sütni kezdjük. Beleöntjük az aprított paradicsomot, megsózzuk, aki szereti, pici cukrot is tehet bele (én nem szoktam). Lassú tűzön főzni kezdjük, közben belerakjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet egészben, az oregánó leveleit lecsipkedve, a bazsalikomot pedig felcsíkozva. A húsgombócokat visszaültetjük a szószba, és készre főzzük.
A spagettit közben lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük. A kész szószból eltávolítjuk az egész fűszereket. A főtt tésztát leszűrjük, a húsgombócos paradicsomszósszal tálaljuk. Sajtot reszelünk rá, bazsalikomlevelekkel díszítjük.