Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A körömvirág szép és egészséges is

2020. June 5.

Kis körömvirág-történelem

Az élénk sárgás-narancssárgás virág szépséges dísze lehet kertünknek vagy erkélyünknek. Ráadásul strapabíró növény, amely kevés törődést igényel. A Földközi-tenger térségéből származik, de mára a mérsékelt égövön már mindenfelé előfordul. 40-70 cm magasra nő, a tavasz első napjaiban kezd virágozni, hogy aztán egész nyáron élvezhessük a látványát. Virágai ehetőek.

Már az ókori görögök és rómaiak is tisztában voltak gyógyhatásával, így nem csoda, hogy a középkortól számos helyen termeszteni kezdték. Úgy vélték, hogy enyhíti a fájdalmakat rovarcsípések (sőt akár kígyómarások) esetén, illetve hatékonynak gondolták sárgaság, kötőhártya-gyulladás és láz ellen.

Ezek a legfőbb pozitív élettani hatásai

Aktív hatóanyagai gyulladáscsökkentő, csalánkiütés elleni, antioxidáns, fájdalomcsillapító és hidratáló tulajdonságokkal bírnak, illóolajai pedig antibakteriális hatásúak.

A gyógyászatban a növény virágát használják fel frissen vagy szárítva, főzetet, kenőcsöt, krémet, szemcseppet készítenek belőle. Külsőleg alkalmazva hatékonyan gyógyítja a kisebb és közepes sebeket, sérüléseket. Nyugtató, hűsítő hatóanyagai kiválóan csillapítják a leégés kellemetlen tüneteit, valamint jól alkalmazhatók hólyagok, kiszáradt, repedt bőr és ajkak, kisebb égési sérülések gyógyítására. Főzetként (teaként) elfogyasztva csökkenti a lázat, enyhíti a torok- és szájgyulladást, nyugtatja a gyomrot. Szabályozza menstruációs ciklust.

Hogyan fogyasszuk, alkalmazzuk?

200 ml vízhez adjunk 2 teáskanál szárított körömvirágot. Napi 3-szor fogyasszunk 1 csészével, a kúrát legfeljebb 15 napig folytassuk. A tea elfogyasztása várandósoknak, kismamáknak és 6 év alatti gyerekeknek nem ajánlott. Ezt a főzetet nemcsak belsőleg, hanem borogatásként is felhasználhatjuk, például a fáradt szemek megnyugtatására vagy kisebb sebek kitisztítására. Illóolaját masszázshoz is bevethetjük.

Forrás: Nature & Garden

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyógyulj hazai gyógynövényekkel!

Gyógyulj hazai gyógynövényekkel!

A megfázás megelőzésében és kezelésében is nagy segítségünkre lehetnek az itthon termett gyógynövények.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!