Mit kezdjünk a már nem teljesen friss zacskós salátával?
2020. April 28.Vettünk egy szép zacskó vagy doboz salátakeveréket, bedobtuk a hűtőbe, majd azzal a lendülettel elfeledkeztünk róla. Vagy az elmúlt hetekben minket is elért a „pánikvásárlási láz”, és kicsit elszámoltuk a mennyiségeket. Ismerős valamelyik helyzet? Ha már nem teljesen frissek, de még menthetők a zöld levelek, ki ne dobjuk! Nem muszáj kevert salátát készítenünk belőlük, hiszen az csak a legfrissebb levelekből igazán finom, viszont bőven akad más lehetőség is.
Kezdjük az alapokkal – legközelebb így fog tovább elállni a salátánk
Ha következő vásárlásunk alkalmával ismét kerül egy zacskó vagy tasak saláta a bevásárlókosarunkba, az alábbiak szerint készítsük elő. Amint hazaértünk, bontsuk ki a csomagolást, majd alaposan mossuk és szárítsuk meg a leveleket. Ha tehetjük, használjunk salátacentrifugát. Csomagoljuk papírtörőbe, és tegyük a hűtőszekrény fiókjába.
Ha már megtörtént a baj: hőkezeljük a leveleket!
A még ehető, de már nem szuper friss levelekkel a legjobb, ami történhet, ha megfőzzük. Persze ne hosszadalmas hőkezelésre gondoljunk! Ha wokos vagy serpenyős ételt készítünk, a főzés végén dobjuk hozzá a leveleket. Kevergessük, rázogassuk addig, amíg a levelek összeesnek. Fokhagymával, citromlével, sóval vagy csilipehellyel önmagukban is elkészíthetjük egy serpenyőben. Lehet belőlük köret, vagy főtt quinoával, bulgurral, kuszkusszal tálalva könnyű, de tartalmas vacsora.
Mihez adhatjuk még a levélkéket?
Feldobhatjuk velük a rántottánkat. Kevés olajon kezdjük el párolni a salátaleveleket, majd öntsük rájuk a felvert, sózott tojást. Ha unalmas a rántotta, omlett is készülhet hasonló módon. Már említettük a serpenyős ételeket, de ez az a műfaj, amihez egyszerűen nem is lehetne jobbat kitalálni, mint a zöld leveleket. Legyen szó húsos vagy zöldséges fogásról, mindet remekül kiegészíthetik. Ugyanígy keverhetjük tésztaételekhez, tehetjük szaftos-szószos egytálételek tetejére, mondjuk egy kevés fokhagymás vajon megpárolva. Ugye, hogy felesleges lenne kidobnunk?
Forrás: the kitchn