Curry japán stílusban
A curry nem japán, hanem indiai eredetű étel, ez tény. Mégis nagyon népszerű fogás Japánban, körülbelül úgy fogyasztják, mint mi a pörköltöt. A 19. század második felében brit katonák honosították meg az országban, főleg azért, mert igencsak praktikus eledelnek tekintették: viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészült, emellett olcsónak és kifejezetten laktatónak tartották. Én egy japán étteremben kóstoltam először, aztán kialakítottam a saját verziómat. Készülhet lágyabbra vagy karakteresen fűszeresre, kísérletezgessetek! Mutatom, ahogy én szeretem.
Hozzávalók
4 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 60 dkg sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- víz (vagy zöldség alaplé)
- 1 dl paradicsompüré
- 60 dkg burgonya
- 25 dkg sárgarépa
- 3 cm friss gyömbér
- 1 bő evőkanál curry fűszerkeverék
- 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- só
- főtt rizs a tálaláshoz
Elkészítés
Egy evőkanál olajat felhevítünk egy nagy lábasban. Rádobjuk a felkockázott húst, erősebb lángon, kevergetve, forgatva fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, majd a fokhagymát is, közben mérsékeljük a lángot. Átkeverjük, hagyjuk puhulni a hagymákat, majd felöntjük 1 dl vízzel vagy alaplével és a paradicsompürével. Ezután egyszerű a dolog: folyamatos víz vagy alaplé pótlással majdnem puhára főzzük a húst. Mindig csak egy kevés folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű szaft keletkezzen a lábasban!
Közben elkészítjük a curry pasztát. A másik evőkanál olajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszeljük a megpucolt gyömbért, rászórjuk a curryt, a paprikát és a kurkumát, átkeverjük. Beletesszük a szójaszószt is. Közben 1,5 dl hideg vízben simára keverjük a keményítőt, a serpenyőbe csorgatjuk, besűrítjük.
Ha a hús már szépen puhul, hozzáadjuk a megpucolt, félkarikára vágott sárgarépát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát. Továbbra is adagolunk hozzá némi vizet vagy alaplevet, valamint hozzáadjuk a curry pasztát is. Én csak ilyenkor szoktam megsózni, illetve ekkor érdemes beállítani az ízeket, ha kell, még adhatunk hozzá fűszereket. Addig főzzük, amíg a krumpli és a répa is megpuhul. Rizzsel tálaljuk.