Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Dobjuk fel a salátát házi öntetekkel!

2019. September 12.

A saláta egyáltalán nem unalmas étel, ha a ropogós levélkéket, zöldségeket és egyéb hozzávalókat finom dresszingekkel forgatjuk össze. Az üzletekben kapható önteteknek viszont általában igencsak borsos áruk van, ráadásul a legtöbbjük olyan összetevőket is tartalmaz, amelyekre semmi szükség sincs, ha otthoni körülmények között készítjük el. Cikkünkben az alapokkal foglalkozunk, megmutatjuk a főbb hozzávalókat és arányokat, ezután már bátran lehet kísérletezni az ízekkel.

 

Klasszikus vinaigrette

A tipikus francia vinaigrette 3 rész olajból és 1 rész ecetből készül. Alapreceptnek használhatjuk az alábbit receptet, és az összeállításhoz is van egy szuper tippünk: tegyünk mindent jól lezárható üvegbe, majd alaposan rázzuk össze. 

 

Hozzávalók:

120 ml olívaolaj

40 ml fehérborecet

+ további ízesítés

Ha elkészültünk, érdemes kóstolni egyet, aztán már a saját szánk íze szerint módosítgathatjuk az ecet és olaj arányát.

 

Olaj

Jó ötlet kísérletezni az olajfajtákkal, ugyanis mindegyik más és más ízű, azaz nagyban tudják befolyásolni a kész öntet ízét. Enyhe olívaolaj vagy repceolaj akkor lehet ideális, ha sok más egyéb hozzávalót használunk, kellemes, lágy aromájuk nem fogja elnyomni az ízeket. Ám ha az erősebb ízű mogyoróolajra vagy szezámolajra esik a választásunk, további kevés összetevő használatával is garantált a karakteres, akár ázsiai ízvilág. Hasonlóan intenzív ízű a tökmag- vagy avokádóolaj is. 

 

Ecet

Fehérborecet helyett használhatunk vörösborecetet, balzsamecetet és almaecetet is, csak ízlés kérdése.

 

Ízesítés

Ha kerül az öntethez citromlé, azzal növeljük a savas arányt. Az ecet mennyiségét ebben az esetben érdemes csökkenteni, hogy harmonikus legyen a végeredmény, és ne toljuk el túl savas, túl savanyú irányba. Azonban ha már megtörtént a „baj”, akkor se essünk kétségbe, mézzel, (nád)cukorral vagy egyéb édes komponenssel könnyen megoldhatjuk a problémát. 

Bármilyen friss zöldfűszert tehetünk a dresszinghez: koriander, bazsalikom, petrezselyem, snidling mind jó választás. A mustár is gyakori hozzávaló, egy kevés klasszikus sárga vagy magos mustár mézzel elkeverve egyszerű, de nagyszerű öntet. Ha pedig ázsiai ízeket szeretnénk belevinni, akkor szójaszószt vagy édes csiliszószt tehetünk a feljebb már említett szezám- vagy mogyoróolajhoz. 

 

Krémes öntetek

A majonéz jó alapul szolgál a krémes öntetekhez, egy kevés vizet is érdemes hozzáadni, hogy könnyebben önthető legyen. Fokhagymával és reszelt parmezánnal Cézár-jellegű öntetet kapunk. Lágyíthatjuk joghurttal is. Egészséges és krémes dresszingnek pedig keverjünk össze humuszt vagy tahinit (szezámpasztát) natúr joghurttal, ízesítésnek pedig fokhagymát és mézet tehetünk még bele.

 

Forrás: BBC Goodfood

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!