Sült paprikás paradicsomleves kecskesajtos galuskával
Biztosan írtam már, de most megismétlem: nem szeretem a címkéket. Ez a konyhában leginkább azt jelenti, hogy nagyon nehezen rakom össze magamban például azt, ha valaki azt mondja nekem, főzz már valami vegetáriánus ételt. Ilyenkor – és ez biztos személyiségfüggő – csak azt látom, hogy mit nem lehet használni az ételben, és egyszerűen nem jut eszembe semmi. Pedig ha végignézem az Ízes Életen található receptjeimet, akkor több benne a vegetáriánus, mint a húsos!
Vagyis leginkább hús nélkül alkotok a konyhában, legyen szó akár előételről, főételről vagy desszertről. És ha valaki megkérdezi, mi a kedvenc vega ételem (megint a címke), akkor miután felráztam magam a lefagyásból, azt tudom válaszolni, hogy a zöldségkrém levesek. Van egy megmagyarázhatatlan vonzalmam a krémlevesek iránt, talán, mert olyan… krémesek.
A következő leves nem csak krémes, hanem a levesbetéttől izgalmas is. Sült paprikás paradicsom leves kecskesajt galuskákkal – egyszerűen isteni, és pont szezonba vág.
Hozzávalók
- A leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 nagyobb kápia, vagy piros kaliforniai paprika
- 4 nagyobb paradicsom felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- csipet cukor
- 1,5 l zöldség alaplé
- só, bors
- 1 dl tejszín
- A galuskához:
- 25 dkg kecskesajt
- 4 ek liszt
- 1 ek zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 tojás
- 2 ek apróra vágott snidling
Elkészítés
A galuskákat akár egy nappal előbb is elkészítheted: forralj sós vizet egy lábosban. Egy robotgépben minden hozzávalót keverj össze (ezt természetesen kézzel is megteheted), majd vagy vizes kézzel, vagy két kanállal formálj belőle galuskákat. Főzd 1 percig, majd szedd jeges vízbe. Felhasználásig hűtőben tárold egy kevés olajjal összekeverve.
A leveshez melegítsd elő a grillt a sütőben. Vágd félbe a hagymát és hámozd meg, majd vágd félbe a paprikákat és a paradicsomokat is, a paprika szárát, magjait dobd ki. Rendezd egy tepsire az összes zöldséget vágott felükkel lefelé, a fokhagymát pedig a héjában. Az egészet locsolgasd meg olíva olajjal, meg sóval, borssal, majd told a grill alá kb. 25 percre, vagy amíg megszenesedik a bőre.
Ekkor csipesszel tedd a paprikákat egy tálba és takard le műanyag fóliával, hogy gőzölődjenek, a többi zöldséget pedig hagyd kezelhető hőmérsékletűre hűlni. Ha már le tudod húzni paprika bőrét akkor a többi zöldség is jó. A fokhagymát nyomd ki a héjából, húzd le a paradicsom és a paprika héját, majd mindent dobj turmixba, és öntsd fel kb ½ l alaplével. Turmixold össze, majd öntsd lábosba és öntsd fel a maradék alaplével. Forrald fel, sózd, borsozd, majd add hozzá a galuskákat, ha melegíteni kell, és alacsony lángon melegítsd 2-3 percig. A tűzről lehúzva add a leveshez a tejszín és keverd el.
Friss bazsalikommal tálald.