Kezdődik a grillszezon! Íme, 3 nyári grillköret
Joghurtos padlizsánsaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 zsenge padlizsán
só, olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej lila hagyma
őrölt fekete bors
2 kis pohár natúr joghurt
citromlé
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, végeiket levágjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. Alaposan besózzuk mindkét oldalukat, és 20 percet állni hagyjuk. Ezt követően jól leöblítjük.
A karikákat felkockázzuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre szórjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
A kihűlt padlizsánkockákat keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a felaprított lila hagymát, kevés borsot és sót, valamint a joghurtot. Összeforgatjuk, végül kevés frissen facsart citromlével frissítjük az ízét.
Töltött gombafejek
Hozzávalók (8 darabhoz)
5 dkg kuszkusz
só
1 teáskanál olaj + a tál kikenéséhez
4 szál újhagyma fehér része
aprított korianderzöld
1/3 kaliforniai paprika
8 nagy fejű csiperkegomba
1 kis marék reszelt sajt
Elkészítés
A kuszkuszt lefedhető tálba szórjuk. Felöntjük 1 dl forrásban lévő vízzel, és megsózzuk. Lefedjük, majd 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadunk 1 teáskanál olajat, és villával fellazítjuk.
Hozzákeverjük az aprított újhagymát, koriandert és a megmosott, felkockázott paprikát.
A gombafejeket megtisztítjuk, a tönköket eltávolítjuk (ezeket felhasználhatjuk például levesbe). Megtöltjük mindet a kuszkuszos töltelékkel, tetejükre reszelt sajtot szúrunk.
Olajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk a gombákat, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. A sütési idő végén a tetejüket kissé meg is grillezhetjük.
Vajas-rozmaringos újkrumpli fetával
Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz)
80 dkg újkrumpli
1 teáskanál olaj
1 evőkanál vaj
1-2 ág rozmaring
só, őrölt fekete bors
6-8 dkg feta sajt
Elkészítés
Az újkrumplikat alaposan megmossuk, majd bő vízben megfőzzük (vigyázzunk, ne legyenek teljesen puhák!).
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat a vajjal együtt. Hozzáadjuk a felkarikázott vagy felcikkezett krumplikat, egészben a rozmaringágat (ezt a sütés végén majd eltávolítjuk), sóval és borssal ízesítjük. Alaposan átforgatjuk, összesütjük.
Morzsolt feta sajttal megszórva tálaljuk.