Ajváros-sonkás sertésnyársak
Húsvét alkalmával nagyon szeretem sokféleképpen felhasználni a sonkát, ezúttal helyes nyársakra került ajvárba pácolt sertéscombbal. A recept steakkrumplival vagy egy friss, tavaszias salátával finom ebéd vagy vendégváró lehet. Ajvárt a nagyobb üzletekben készen is kaphattok, de mutatok egy házi receptet is rá. Az arányokkal érdemes kísérletezni, én úgy szeretem, ha a sült kápia aromája dominál benne.
Hozzávalók
8 nyárshoz- 6 evőkanál ajvár
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 40 dkg sertéscomb
- 25 dkg tetszőleges húsvéti sonka
- Ajvár recept:
- 1 kisebb padlizsán (kb. 25 dkg)
- 3 db kápiapaprika (kb. 30 dkg)
- 1 teáskanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg paradicsompüré
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A házi ajvárhoz a zöldségeket megmossuk. A padlizsánt körben alaposan megszurkáljuk, majd sütőtálba tesszük. Az egész paprikákat egészben szintén sütőtálba helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul, illetve a paprikák héja jó sötétbarnára sül. Érdemes sütés közben néha megforgatni mindet, hogy egyenletesen süljenek. (Ha tehetitek, érdemes faszén felett sütni a padlizsánt, még finomabb lesz.)
A kihűlt padlizsán héját lehúzzuk, a paprikákat még langyosan lehéjazzuk, csumájukat, ereiket eltávolítjuk. Késes aprítóban összetörjük a zöldségek húsát.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rákanalazzuk a paradicsomot és a zöldségpépet, pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk. A fel nem használt ajvárt lezárva, hűtőben tároljuk.
A páchoz az ajvárt összekeverjük a joghurttal. Ízlés szerint még adhatunk hozzá kevés sót vagy zöld fűszereket, például csombort (borsikafüvet) vagy kakukkfüvet. A felkockázott sertéscombot beleforgatjuk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-3 órára.
A fa nyársakat fél órára vízbe áztatjuk. A pácolt húst és a kockára vágott sonkát felhúzzuk rájuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben forgatva átsütjük. Frissen sütve tálaljuk.