Extrán ciromos csiga
Hozzávalók
12 nagy csigához- A tésztához:
- 2,5 tk. élesztő
- ¾ csésze langyos tej
- ½ csésze sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
- 2 tojás
- ¼ csésze cukor
- 2 tk. vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 4,5 csésze liszt
- ½ tk. só
- ¼ tk. szerecsendió
- A citromos töltelékhez:
- 1 csésze cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 ek. sótlan vaj (lágy)
- ¼ tk. porított gyömbér
- egy csipet szerecsen dió
- 2 citrom leve (1/4 csésze)
- A mázhoz:
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 110g krémsajt
- 1 csésze porcukor
Elkészítés
Szórjuk az élesztőt a langyos tejbe, hagyjuk állni pár percig, míg felhabosodik. A keverő lapátos fejével alacsony fokozaton keverjük a tejbe a vajat, a tojásokat, a cukrot, a vanília aromát, a citromhéjat, és 1 csésze lisztet. Ezután jöhet bele a só és a szerecsendió. Keverjünk bele még annyi lisztet, hogy puha, de ragacsos tésztát kapjunk.
Tegyük fel a dagasztó fejet, és dagasszuk a tésztát alacsony fokozaton, míg sima, hajlékony, nyújtható állaga lesz (kb. 5 perc). Vékonyan kenjük be a tészta felületét növényi olajjal, fedjük le a tálat fóliával, majd konyharuhával, hagyjuk 1 órát kelni.
Míg kel, állítsuk össze a tölteléket. Tegyük egy tálba a cukrot, reszeljük rá a citromhéjat, majd ujjainkkal dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, keverjük össze kézi habverővel, míg habos és sűrű lesz. Keverjük hozzá a szerecsendiót és a gyömbért. Lassan csurgassuk hozzá a citromlevet, verjük fel. Lágy, de mégis krémes állagú keveréket kell kapnunk. Pihentessük hűtőben legalább fél órát.
Vékonyan kenjünk ki egy 33×23 cm-es tepsit. A tésztát nyújtsuk kb. 10×15-ös téglalappá, kenjük ré a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel. Vágjuk fel 12 egyforma csigára, helyezzük őket a tepsibe, egyik vágott oldalukkal lefele. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk kelni 1 órát.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, tegyük a csigákat a sütőbe, süssük 35 percig. Ezalatt készítsük el a mázat. Verjük a citromlevet és a krémsajtot lággyá, majd adjuk hozzá a porcukrot, keverjük krémessé. Amint kész vannak a csigák, csurgassuk meg azokat a mázzal, szórjunk rájuk reszelt citromhéjat. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt fogyasztjuk.
forrás: The Kitchn