Ezeket az ételeket dobjuk ki a legnagyobb arányban. Itt a top 7-es lista
A világ élelmiszereinek egyharmada a szemetesbe kerül. Ez pont annyi mennyiség, mellyel 2 milliárd ember jól lakhatna, és az ENSZ szerint körülbelül 750 milliárd$-nyi gazdasági veszteséget fedezne. Egyébként többnyire csupán a kinézete miatt ítéltetik kidobásra az étel, hiszen a „csúnya” ételeket gyakran nem vesszük le a polcról.
Már az élelmiszerüzletekben elkezdődik a szelektálás, hiszen gyakran már a polcra sem kerülnek ki a nem tökéletes termékek. Pedig fontos megjegyezni, hogy a hibás zöldségek és gyümölcsök pont ugyanannyira ehető termékek, mint a hibátlanok. Otthon pedig inkább kidobjuk a maradékot, mintsem felhasználnánk, illetve a romlandó árutól is ideje korán megszabadulunk.
Tavaly a National Geographic magazin az FDA adataiból kiszűrte, hogy egyes élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk kidobni. Most mutatjuk a top 7-es listát, melyen a százalékos arányok jelzik a világ teljes élelmiszer-hulladékának mekkora részét képviselik az egyes kategóriák.
7.tej, joghurt, sajt (17,1%)
6.csirke, marha, sertés (21,5%)
5.lencse, zöldborsó, csicseriborsó, és olyan magvak, melyekből olaj készül (22,1%)
4.müzli, kenyér, rizs (29,1%)
3.tonhal, lazac, rák, és további tengeri étel (34,7%)
2.gyümölcsök és zöldségek (45,7%)
1.burgonya, cékla, retek, sárgarépa (46,2%)
forrás: Business Insider