A töltött patisszon egészséges és húsmentes változata
A patisszon vagy csillagtök egy késő nyári tökfajta, amit fiatalon leginkább savanyúságnak készítenek el, de a nagyobb zöldséget semleges ízének köszönhetően sokféle ételhez felhasználhatjuk. Egyszerű és ötletes étel például a töltött patisszon, amit ízlés szerint bármilyen gabonafélék és zöldségek keverékével, vagy akár hússal is megtölthetünk.
Hozzávalók
- 1 db patisszon
- 60 g köles
- 50 g feta sajt
- 1 db paradicsom
- 30 g aszalt paradicsom
- 50 g cukkini
- 50 g csiperkegomba
- zsírszegény trappista sajt
- sómentes ételízesítő
- himalája só
- 10 g kókuszolaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A patisszont megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd a felső egyharmadánál levágjuk a „kalapját”. Kanál segítségével kikanalazzuk a magvas belső részét. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 10 perc alatt elősütjük.
A kölest háromszoros mennyiségű vízben, ételízesítővel és sóval ízesítve puhára főzzük.
A paradicsomot, aszalt paradicsomot, cukkinit és gombát felaprítjuk, majd kókuszolajjal kikent serpenyőben 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután összekeverjük a puhára főtt kölessel, és hozzáadjuk a felkockázott fetasajtot is. A tölteléket a patisszon belsejébe kanalazzuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd további 10 percig sütjük, amíg a sajt szépen ráolvad és megpirul a tetején.