Nagyon egyszerű vajas, omlós tészta - tejszínes barackos ízesítéssel
A tejszínes őszibaracknak nagy hagyománya van az Egyesült Államokban, különösen a déli részén. Frissítő desszert, egyszerűen csak szeletelt barackból és tejszínhabból áll, és főleg nyáron kínálják, bár az USA egyes részein akár egész évben is terem barack. Olyannyira kedvelt desszert ez, hogy sok cukorkának, vagy akár samponnak, ajakbalzsamnak is ilyen az ízesítése. A jó érett baracktól lesz édes, mert a tejszínhabot nem édesítik, és nagyon fontos, hogy mindkét hozzávaló nagyon hideg, hiszen a tejszínhabot nem is lehetne másképp felverni, a barack pedig így az igazán frissítő.
Ma az Egyesült Államokban ezt a finomságot ünneplik, és ennek örömére készítettem el egy ehhez nagyon hasonló receptet, ami szó szerint tejszínes-barackos, de mindez egyben.
A nagyon egyszerű vajas, omlós tésztához sütőpor, és tejszín kell, valamint természetesen nem marad ki belőle a barack sem. Minél érettebb, annál jobb, mert annál erőteljesebb az íze.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt (+ a lisztezéshez)
- 15 g sütőpor
- csipet só
- 5 dkg cukor
- 9 dkg hideg vaj felkockázva
- 15 dkg őszibarack
- 2 ½ dl tejszín
Elkészítés
Tejszínes, barackos scone
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, majd add hozzá a vajat és morzsold el egymással a kettőt, hogy kb. borsó, vagy annál kisebb méretű darabok maradjanak csak benne. A barackot hámozd meg, és vágd ujjbegyni darabokra. Egész nyugodtan tehetsz bele többet is, mint 15 dkg, de ez szerintem a legkevesebb. Érdemes egy tál fölött hámozni és vágni, majd a felvágott darabokat is ebbe gyűjteni, mert így a levét is hozzá tudod adni a tésztához, viszont figyelj rá, hogy akkor a tejszín mennyiségét csökkentsd. Ha ezt nem előkészítésként végzed, hanem közben már kész a tésztád, akkor a tésztát addig pihentesd a hűtőben, csak jót tesz neki.
A barackot add a vajas morzsalékhoz, óvatosan forgasd át, majd öntsd hozzá a tejszínt is, és óvatos mozdulatokkal keverd össze, erre talán a spatula a legjobb eszköz. Nem baj, ha nem keveredik el teljesen, de azért nagyjából álljon össze. Kissé ragacsos, szétesős tésztát kapsz, amit vigyázva emelj át egy lisztezett felületre. Nyújtsd hüvelykujjnyi vastagra, majd tenyérnyi pogácsaszaggatóval formálj belőle korongokat és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. A maradékot gyúrd össze és folytasd, míg el nem fogy a tészta. Kb. 15 perc alatt készre is sül, ha már aranybarna a széle, akkor ki is veheted. 1 perc hűlés után rácson hagyd tovább hűlni, és már eheted is, egy kis extra tejszínnel meglocsolva.