Egy tökéletes nyárindító desszert: Erdei gyümölcsös Pavlova lime-os mascarponéval
Van egy olyan desszert – sajnos cukros – amiben igazán jó vagyok, mondhatom. Nem csak azért szoktam készíteni, mert viszonylag könnyű mutatvány és igazság szerint a türelem a legfontosabb összetevője, hanem mert jó az anyagfelhasználása, amit azonnal elmagyarázok. Mivel a Pavlováról van szó, az ausztrál nemzeti desszertről, ami ugye tojásfehérjéből készül, ott állsz a sárgájával, amit aztán idepakolsz, odapakolsz, és nem tudsz vele mit kezdeni. Ezért aztán én legtöbbször citromkrémet készítek belőle, ami tökéletesen passzol a Pavlovához, és a fehér habcsókon jól is mutat. Nyáron málnával kínálom, télen kevés tejszínhabbal és pirított mandulával, és mindenki boldogan majszolja – amíg marad.
Most viszont váltottam, mert épp hollandi mártást akartam készíteni, így elfogyasztottam a sárgáimat. De így is vágytam a savanyúságra, úgyhogy belecsempésztem kevés lime-ot a krémbe, ami egyébként egy sima tejszínes mascarpone krém volt. És mivel megjelent az áfonya és a szeder is a piacon, persze az epren és a málnán kívül, erdei gyümölcsös lett a mostani Pavlovám. Ezen kívül persze készíthetsz csokisat kakaóporral, körtéset, málnakrémeset, sok lehetőség van, és egyik sem nagy művészet, csak ki kell várni, míg megsül.
Hozzávalók
- A pavlovához:
- 6 tojás fehérje
- 35 dkg cukor
- 2 ½ tk kukoricakeményítő
- csipet só
- A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 lime leve és reszelt héja
- 3 ek cukor
- a tálaláshoz erdei gyümöcsök (eper, málna, szeder, áfonya), és mentalevelek
Elkészítés
1. A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A tojásfehérjéket verd könnyű habbá a sóval, majd apránként add hozzá a cukrot, amíg kemény, selymesen fényes habot nem kapsz. Szórd rá a kukoricakeményítőt, és a lime héjat, majd óvatosan forgasd bele egy spatulával. Terítsd szét egy nagyjából 22-23 cm átmérőjű körben és simítsd el a széleit és a tetejét.
2. Ahogy a sütőbe teszed, azonnal vedd le a hőmérsékletet 150ºC-ra és süsd 1 órán keresztül.
3. Nincs kukucskálás! Hagy hűlni a tepsiben, de nem túl hideg helyen, mert akkor hamarabb reped. Közben verd habbá a hideg tejszínt 2 ek cukorral.
4. A maradék cukrot és a lime levét add a a mascarpone-hoz és alaposan keverd el, majd keverd hozzá a tejszínhab harmadát is, hogy fellazuljon.
5. A maradék tejszínhabot csak ezután forgasd bele, nagyon óvatosan.
6. Ha közel a tálalás ideje, csúsztasd a pavlovát a tálalóedényre, majd kanalazd rá a lime-os krémet. Bőségesen pakold meg a gyümölcsökkel, és díszítsd mentalvelekkel, majd szeleteld úgy, ahogy egy tortát