Ezt az egyedülálló szendvicset muszáj megkóstolni, amíg még kapható
A fellendülő budapesti street food kínálat pár éve szintet lépett, amikor a Nagymező utcában megnyitott a Meat & Sauce. A kanyarban sem volt, vagy éppen csak feltünedezett a pulled pork, amikor ők már olyan, alacsony hőmérsékleten hőkezelt, szálra tépett húsokból készült szendvicseket kínáltak, melyeket az összerakás után megmerítettek a hús pecsenyelevében.
A Meat & Sauce csapata most egy olyan szendviccsel állt elő, amely az ízén túlmutatóan a lényegi összetevőt jelentő hús előállításában is különleges. Az iszlám által előírt halal vágás során a levágott állatot teljesen kivéreztetik, az így nyert hús minőségét és tartósságát is javítva ezzel.
A báránylapockát és –combot zöld és vörös curry keverékével, és más fűszerekkel készítik, a közel-keleti zamat fokozásához pedig hozzájárul a szendvicsbe kerülő padlizsánkrém, paradicsom és zöld koriander. Na meg persze a megmerítés sem marad el.
A halal bárányos szendvics most havi ajánlatként indul, további sorsa a fogadtatásától függ.
A Meat&Sauce önmagában egyedi Magyarországon: az alapja egy olyan különleges meleg szósz, amibe az elkészítés végén az egész szendvicset bemártják. Az erre a célra kifejlesztett, speciális kenyeret, és a változó belevalókat is úgy válogatják össze, hogy ezzel a mártott technikával még ízletesebb legyen.
A halal húsra elsősorban gasztronómiai szempontok miatt esett a választásunk, hiszen nincs omlósabb és puhább az így levágott friss bárány húsánál. Emellett célunk az is, hogy a mártott szendvicset minél több nemzetiség gasztronómiai specialitásával színesítsük, és új ízvilággal ismertessük meg a hazai ínyenceket – mondta el Götz János, a Meat&Sauce konyhafőnöke és tulajdonosa.
A halal vágás lényege, hogy a hentes szigorú vallási előírások szerint végzi, úgy, hogy közben az állat a lehető legkevesebbet szenvedjen. Az így készített hús ráadásul sokak szerint jóval zamatosabb, mint az ipari vágásból származó. A Meat&Sauce egy autentikus török hentestől fogja beszerezni a készletet az ínyenc fogáshoz.
Topár Gábor szerint feltétlenül próbáljuk ki.
Ő szólt. 🙂
Képek: Meat&Sauce, Puskás Nóra