Főszerepben egy egészség- és rostbomba: a tavaszváró bulgursaláta
Itt a tavasz! Már túl vagyunk az első medvehagymán, és szép lassan megjelenik a zsenge retek, az újhagyma, aztán tömött sorokban a spárga, és az eper, de ekkor már nyárba hajlik az időjárás, ne is szaladjunk ennyire előre. Ilyenkor viszont sajnos nem csak a friss zöldségek és gyümölcsök kerülnek elő, hanem a tavaszi fáradtság is, amely nem csak a frontoknak köszönhetően, hanem a leapadt vitaminkészletek miatt is beüthet. Ezt elkerülendő – és persze a tavaszi zöldségek ünnepléseként – az állandóan, szezon szerint variált bulgursalátám ilyenkor főszerepet kap.
A bulgur egy leggyakrabban durumbúzából készült töret, vagyis nem őrölt, hanem tört gabona, ami egyúttal azt is jelenti, hogy teljesértékű (mondhatjuk teljeskiőrlésűnek, de mivel nem őrölt…érted…). Vagyis rostos, magasabb az ásványianyagtartalma, és evészeti szepontból nekünk a legfontosabb, hogy tovább lát el energiával. Ehhez hozzáadjuk a friss retket, az újhagymát, az emésztéssegítő, frissítő mentát, a snidlinget, zsenge rukolát, az éltető olívaolajat és a citromlevet… egy egészség- és rostbombát kapunk, ami megfelelő fehérjével együtt fogyasztva, mondjuk egy kis fetával, amit épp csak rámorzsolsz, laktató ebédet kínál, és a vércukrot sem emeli drasztikusan.
Hozzávalók
- 30 dkg bulgur
- só, bors
- 1 csomag retek
- 1 marék snidling
- ½ csomag (2-3 szál) újhagyma, csak a fehér része, vagy ízlés szerint
- 5 dkg rukola
- 4-5 szál menta, vagy ízlés szerint
- 5 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg feta
- 4 ek olívaolaj
- 1 citrom leve
Elkészítés
A bulgurt kb. 7 dl sós vízben forrald fel, majd lefedve főzd 10 percig nagyon alacsony lángon. A tűzről levéve hagyd, hogy beszívja a maradék vizet, de nézegesd közben, mert nem jó, ha túlfő. Ha kell, öntsd le róla a felesleges vizet. Hagy hűlni. Az újhagymát karikázd fel, a snidlinget vágd apróra, és a retket is szeleteld vékonyra, és a mentát ízlés szerint vagy aprítsd fel, agy csak szedd le a száráról a leveleket. Még langyosan keverd a bulgurba az olajat, a parmezánt és a citromlevet, valamint a menta egy részét. Hagyd teljesen kihűlni, majd adj hozzá minden mást, és tálalás előtt morzsold a tetejére a fetát is. Szép tavaszt kívánok!