Csokis zabkeksz egy plusz csavarral
A csokidarabkás zabkeksz nem véletlenül az amerikaiak kedvenc aprósüteménye. Nem igényel sok előkészületet, pillanatok alatt megsül, és ha jó alapanyagokat válogatunk össze hozzá, akkor egy tápanyagokban gazdag, finom kekszet kapunk, amit nyugodt szívvel magunkkal vihetünk az iskolába vagy munkába uzsonnának. A mogyoróvajas töltelék pedig egy plusz csavart és ízélményt ad a történethez.
Hozzávalók
10 darabhoz- 15 dkg zabliszt
- 10 dkg zabpehely (apró vagy nagy szemű, vagy vegyesen)
- 6 dkg kókuszolaj
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 10 dkg eritrit
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 3 dkg étcsokoládé pasztilla
- 10 dkg mogyoróvaj
- (opcionális: apróra vágott mogyoró, dió, mazsola)
Elkészítés
Amennyiben folyós állagú a mogyoróvajunk, tegyük be kb. 15 percre a fagyasztóba, így könnyebb lesz vele dolgozni. Ha elég szilárd, formázhatunk belőle kis golyókat is, kb. 10 darabot, amiket aztán beletölthetünk a kekszbe.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra légkeveréssel.
A zabpelyhet néhány perc alatt pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, így sokkal jellegzetesebb íze lesz. Azonban figyeljünk rá oda, mert hamar odaéghet.
A kókuszolajt keverjük habosra az eritrittel a tojással és a vanília aromával. Ezután hozzáadhatjuk a száraz hozzávalókat is, a lisztet, a pirított zabpelyhet, a sütőport, a kakaóport és az étcsokoládé pasztilla felét. Keverjük homogén süti tésztává.
Ha elkészült, fogjunk egy mogyoróvaj darabkát (kanalazhatjuk is), és borítsuk be tésztával úgy, hogy mindenhol fedett legyen, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezt ismételjük addig, amíg marad alapanyag. Végül díszítsük a kekszeket a maradék étcsokoládéval.
Toljuk a tepsit az előmelegített sütőbe 12 percre.
Az elkészült süteményeket akár még langyosan, tejbe mártogatva fogyaszthatjuk.