Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Házi zabtej

Sajnos a boltban kapható változatok még mindig nem éppen pénztárcabarátok, így célszerű lehet megtanulni otthon, saját magunknak elkészíteni ezt az alternatív tejet
2016. November 6.

Manapság egyre többen küzdenek laktózérzékenységgel vagy döntenek úgy, hogy nem szeretnének állati eredetű termékeket fogyasztani, így egyre nagyobb teret nyer a növényi tejek használata.

Sajnos a boltban kapható változatok még mindig nem éppen pénztárcabarátok, így célszerű lehet megtanulni otthon, saját magunknak elkészíteni őket. A zabtej még a magtejeknél is olcsóbban és gyorsabban elkészíthető, így remek tejalternatíva lehet azoknak, akik szeretik a zabpehely ízét.

 

Hozzávalók

  • 200 g zabpehely (apró vagy nagy szemű)
  • 1 liter víz
  • 25 g eritrit
  • 5 csepp vanília aroma (opcionális)

Elkészítés

A vizet felforraljuk, majd felöntjük vele a zabpelyhet.

zabtej1

Néhány percig ázni hagyjuk. Ezalatt előkészítjük a turmixgépet és egy nagyon sűrű lyukú szűrőt vagy egy erre a célra alkalmas sűrű lyukú gézlapot.

zabtej2

Az áztatott zabpelyhet a turmixgépben erős fokozaton egyneműre turmixoljuk az eritrit és a vanília aroma hozzáadásával.

Ezután nincs más dolgunk, mint alaposan átszűrni a zabtejet, kétszer-háromszor is egymásután, jó alaposan átnyomogatva, hogy zabpehely daraboktól mentes legyen a lecsöpögő folyadék.

zabtej3

Az elkészült zabtejet pihentessük 1-2 óráig a hűtőben, majd fogyasszuk kekszek mellé, kávéhoz, müzlihez. Hűtőben tárolva 2-3 napig fogyasztható. Ha nem szeretnénk kidobni a visszamaradt szárazanyagot, bátran felhasználhatjuk zabkása vagy zabkeksz készítéséhez.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel

Zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel

Mindent bele egy tálba, egy kicsit a sütőbe és máris kész az csodás nyári, reggeli kenyér. Ha későn kelők vagyunk süssük meg előző nap vagy együk uzsonnára.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!