Ez egy nagyon fontos ásványi anyag, mégis alig hallottunk róla
Sok olyan vitamint és ásványi anyagot ismerünk, amelyekből egyértelműen nagyobb mennyiségre van szüksége a szervezetünknek. Pl. a kalcium fontos a csontoknak, míg az omega3 sok helyen kap szerepet: az általános egészségünk megőrzésében, jobb kedvre is derít minket, de még a felső-légúti megbetegedések ellen is kitűnően működik. De mi a helyzet a kolinnal? Valószínűleg sokan még nem is hallottunk róla.
A rossz hír az, hogy a kolin egy nagyon fontos ásványi anyag. Mivel szervezetünk csak egészen keveset képes előállítani belőle, ezért a nagyobbik részt a táplálkozásunkkal kell bevinnünk. A kutatások szerint a szakorvosok mindössze 10 százaléka hívja fel a kolinra páciensei figyelmét.
De mire is jó a kolin? Azt jó, ha tudjuk, hogy fontos a zsír az anyagcsere szempontjából. A kolin és az általa kiváltott kölcsönhatások nélkül a koleszterin és a zsír felhalmozódik a májban, ahelyett, hogy a vér elszállítaná. Ha ez a felhalmozódás megtörténik, sokkal nagyobb az esélye májbetegségek kialakulásának.
A kolin szerepe még ennél is sokrétűbb. Olyan gyulladást előidéző faktorok ellen is hatékony, amelyek szívbetegségek kialakulásához vezethetnek. Fontos szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében, a kognitív funkciók működésének elősegítésében. Ilyenek például a verbális és a vizuális memória. A legújabb kutatások szerint még a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Az egyik legfontosabb kolin-forrás a tojássárgája, a napi kolin-szükséglet 35 százalékát tartalmazza.
További források lehetnek: marhahús, lazac, csirke, brokkoli, kelbimbó, mogyoróvaj.
Forrás: prevention.com