Ezekre figyeljünk oda, hogy az ünnepek alatt is egészségesen étkezzünk
Kezdjük a konyhában
Használjuk fel azt, amit a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában találunk, abból merítsünk ötletet a heti ételekhez, mielőtt elkezdenénk összeállítani a bevásárlólistát. Pénzt spórolhatunk, kevesebbet fogunk pocsékolni, és gyorsabban be tudunk vásárolni.
Legyünk határozottak a heti menüt illetően
Ha pontosan tudjuk, hogy mikor mit szeretnénk enni, jó eséllyel sok pénzt spórolhatunk meg. Például, ha muffint sütünk, és azt tervezzük, hogy túróval együtt fogyasztjuk reggelire, ajánlott, hogy az ebédünk grillezett hús legyen salátával, hogy ki tudjuk egyensúlyozni az elfogyasztott szénhidrátokat és cukrokat.
Maradjunk az egyszerű fehérjéknél
Főzzünk gyakran kemény tojást. Mindkettővel nagyon könnyen feldobhatunk egy salátát, vagy pirított zöldségekkel keverve finom és egészséges ételt varázsolhatunk. Vannak más, könnyen és nagy mennyiségben elkészíthető ételek: csirkemell, darált marhahús, darált pulykahús.
Készítsük elő a zöldségeket
Ha egyetlen tanácsot fogadunk meg a táplálkozással kapcsolatban, akkor az legyen ez: együnk minél több zöldséget. A probléma, hogy sokszor időbe telik elkészíteni őket. Szánjunk rá egy órát, hogy megpucoljunk, felvágjunk egy sor zöldséget, így gyorsan és könnyen készíthetünk belőlünk vacsorát, vagy egy ízletes kencével kitűnő vendégváró fogás lehet. A zöldségek, mint a sütőtök, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó önállóan és köretként is szerepelhetnek. És ne féljünk olyan magától értetődő hozzávalókat is bevonni, mint a konyhakész saláta, a szeletelt gomba, a koktélparadicsom, vagy az olívabogyó.
Béleljük ki a tároló dobozokat
Ha konyhai papírtörlővel kibéleljük a tároló dobozokat, akkor megvédjük az ételeket a nedvességtől. Nincs annál rosszabb, amikor rengeteg munkával felvágunk sok zöldséget és gyümölcsöt, amik aztán idő előtt megromlanak.
Nagy adagokat készítsünk
Az egészséges szénhidrát-tartalmú ételek, mint pl. a quinoa, a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta és az édesburgonya könnyen elkészíthetőek, és napokig elállnak a hűtőben. Sok időt tudunk spórolni azzal, ha a hétvégén ezekből jó nagy adagokat készítünk, és eltesszük a hűtőben a hét többi részére. Táplálóak, és könnyen hozzáalakíthatóak sokféle ételhez.
Töltsük fel a kamrát
A friss ételek és a fehérje fontos, de a tartós, nem romlandó ételekből is gyors vacsorákat dobhatunk össze, és sok időt spórolhatunk. Pl. a tészta, a paradicsomszósz, a babkonzerv, és a kedvenc zöldségünk segítségével gyors, egészséges és finom ételt tudunk készíteni kevesebb, mint 30 perc alatt. Persze csak akkor, ha mindent megtalálunk a spájzban.