Parajos quiche Lázár módra
Hozzávalók
- 40 dkg füstölt lazac
- 40 dkg friss parajlevél
- 10 dkg reszelt sajt
- 12 dkg hideg vaj
- 2 ek. tejföl
- 5 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1 fej hagyma
- szerecsendió
- víz
- só, bors
- 30 dkg főtt leveszöldség
- 30 dkg főtt csirkehús
Elkészítés
1. A quiche tésztájához egy keverőtálba tesszük a lisztet, majd nagylyukú reszelőn belereszeljük az alaposan lehűtött vajat. Sózzuk, majd kevés vizet adunk hozzá, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. Nyújtás előtt érdemes a hűtőben legalább fél órát pihentetni.
2. A quiche töltelékéhez húslevesből megmaradt zöldségeket és csirkehúst is használunk. Robotgépben pürésítjük a parajlevelekkel, négy tojással, és a hagymával együtt.
3. A tésztát kinyújtjuk és óvatos mozdulatokkal sodrófára tekerve beolajozott piteformába simítjuk. Beletesszük a tölteléket, ha maradt tészta, beboríthatjuk vele. Ha nem, akkor a tészta szélét tojássárgájával megkenjük, a maradék tojássárgáját pedig összekeverjük két evőkanál tejföllel, és ezt szétkenjük a tölteléken borításként. A tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 165-170 fokon alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt készre sütjük.
4. Tálalás előtt a quiche-t egy lapos tálra borítjuk, és a piteforma alját rányomva elegyengetjük a tölteléket benne. A lazacot rózsákba tekerjük és a quiche tetejére halmozzuk.