Valami egyszerűt vacsorára: Legyezőkrumpli serpenyőben sütve
Hozzávalók
6-8 személyre- 6-8 kisebb méretű hosszúkás burgonya, amik egyszerre beférnek a serpenyőnkbe
- 8 evőkanál sózatlan, olvasztott vaj
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 4 evőkanál friss zöldfűszer apróra vágva (petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, stb.)
- 4 evőkanál reszelt parmezán
- só és bors, ízlés szerint
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
2. Dörzsöljük tisztára a burgonyákat, de a héj maradjon rajtuk.
3. Minden krumpli alsó feléből vágjuk le egy vékony szeletet, így talpat képezve nekik.
4. A talpára állítva a burgonyákat, vágjuk be 3 milliméterenként, de alul ne vágjuk át teljesen. Finoman nyissuk szét a krumplikat, de ne törjük el őket.
5. Egy kis tálban keverjük össze a vajat és a fokhagymát, valamint az apróra vágott fűszernövényeket, majd tegyük félre.
6. Ecsettel kenjük be a fokhagymás vajjal egy öntöttvas serpenyő oldalát, alját és a burgonyákat is. A burgonyákat gazdagon kenjük be, a szeletek között is. A vajas keverék 1/3 tartsuk meg a locsolgatáshoz. Tegyük be a krumplikat a serpenyőbe, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
7. Süssük 1 órán keresztül, amíg kívül ropogós, belül pedig puha lesz. 15 percenként locsoljuk meg a fűszeres vajjal.
Forrás: food52.com