Brokkoliburger csicseriborsókrémmel
Vegetáriánus burgert már számtalan variációban készítettem, nagyon szeretek kísérletezni a zöldségekkel.
Ez a burger igazi téli vitaminbomba a brokkoli és a sárgarépa révén, a hozzá kínált csicseriborsókrém pedig igazán különlegessé teszi.
Hozzávalók
4 személyre- A burgerhez:
- 1 fej brokkoli (50 dkg)
- só
- 15 dkg sárgarépa
- 4 dkg parmezán sajt
- 3 db tojás
- őrölt fekete bors
- kevés zabpehely
- 4 db tetszőleges hamburgerzsemle
- jégsaláta
- retek
- A csicserikrémhez:
- 1 doboz csicseriborsó (konzerv, kb. 25 dkg)
- 1/4 citrom kifacsart leve
- só
- olívaolaj
Elkészítés
1. A burgerhez a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és lobogó, enyhén sós vízben puhára főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük, és félretesszük hűlni. Közben a répát meghámozzuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük a parmezánnal együtt.
2. A főtt brokkolit pürésítjük, összekeverjük a lereszelt répával és sajttal, sóval, borssal és annyi zabpehellyel, hogy lágy, de formázható keveréket kapjunk. 10 percet állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívhassa magát. Ezután 4 nagyobb burgert formázunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
3. Közben a csicseriborsót pürésítjük, majd citromlével és sóval ízesítjük. Fokozatosan adagolva annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk.
4. A hamburgerzsemléket kettévágjuk (belső oldalukat ízlés szerint kissé megpiríthatjuk), majd megtöltjük a megmosott jégsalátalevelekkel, a felkarikázott retekkel és a brokkoli-répa burgerekkel. A csicseriborsókrémet a hamburgerekbe kanalazva vagy mellé tálaljuk.