Turbózd fel a hot-dogod
Hogyan varázsolható a hot-dog egy tápláló családi vacsorává? Hát úgy, hogy felturbózzuk. Készítsd el egy kicsit másképp, használj különleges hozzávalókat. Ráadásul így laktatóbb lesz, mint a megszokott virsli-kifli-mustár trió. Ha nincs hirtelen ötleted, hogyan dobd fel a hot-dogod, két receptet is mutatunk, amelyekből inspirálódhatsz.
A virsli kiválasztása:
Nem egyformán készülnek a virslik, így érdemes elolvasni a hátoldalon található címkét! Keress olyan típust, ami nem tartalmaz hozzáadott nitrátot és nem savanyított. A savanyított virsli nitrátokkal és nitritekkel kezelték, melyek viszont a rák és egyéb megbetegedések kialakulásában játszhatnak szerepet. Próbáld ki a marhahúsból készült virslit, hogy igazi hot-dog ízélményben legyen részed.
Felszerelés és főzési opciók:
Természetesen a szabadon grillezett virslik íze és illata utánozhatatlan, de nem muszáj a 10 fokban kint sütögetned, hogy ízletes vacsorát varázsolj az asztalra. Rengeteg más elkészítési módot is érdemes fontolóra venned, melyek beltérben is kifejezetten jók.
- Palacsintasütő: ropogósság és karamellizáltság a maximumon! Vágd be hosszában a virsliket (ne vágd át az egész virslit!!) és fektesd azokat a palacsintasütőbe a vágott résszel lefelé. Süsd ropogósra, majd a másik oldalát is.
- Melegszendvics sütő (a lecsukós fajta): gyorsan felmelegíti a virsliket, viszont figyeljünk rá, hogy ne nyomjuk le teljesen a fedelét, mert akkor kilapulnak a kis falatkák.
- Grillserpenyő: kültéri testvérével ellentétben sajnos a füstösségről a beltéri használat miatt le kell mondanunk, viszont a grillezés grillezés marad így is, és a virsli csak úgy roppan minden harapáskor.
- Párolás: a puha virsliért ehhez a módszerhez kell folyamodnunk. Töltsünk meg egy lábast félig vízzel, helyezzünk fölé egy pároló kosarat/szűrőt. Helyezzük bele a virsliket, fedjük le fedővel, majd forraljuk fel a vizet, pároljuk 10 percig.
Íme két recept, hogy hogyan készítsd el a felturbózott hot-dogodat:
Chili-kukoricakenyér hot-dog:
Hozzávalók:
4 db virsli
2 csésze chili
4 nagy szelet kukoricakenyér
feltétnek még: tejföl, reszelt sajt, szeletelt zöldhagyma, darált hagyma, koriander
Elkészítés:
Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, közben hosszában vágd be a virsliket, majd helyezd azokat a felvágott résszel lefelé a felmelegedett serpenyőre. Süsd ropogósra (kb. 5 perc), majd fordítsd meg és pirítsd meg a másik oldalát is. Helyezd a kukoricakenyérre a virslit, majd önts rá a chiliből. A feltétekkel ízlés szerint ízesítsd.
Bahn-Mi hot-dog:
Hozzávalók:
4 db virsli
4 ek. majonéz vagy vaj
4 ek. chili szósz
½ kígyóuborka vékonyra szeletelve
1 csésze koriander levél, apróra vágva
1 csésze pácolt sárgarépa, szeletelve
1 jalapeño paprika vékonyra szeletelve
½ csésze pirított és sózott mogyoró, apróra vágva
1 baguette, negyedekre vágják
Elkészítés:
Forralj fel egy fél fazéknyi vizet, majd tedd bele a virsliket és hagyd főni 6 percig. Amíg főnek, készítsd el a feltétet (szeleteld fel a hozzávalókat), valamint vágd 4 részre a baguettet. Keverd össze a majonézt és a chilit, majd minden baguettet kenj meg vele. Helyezd bele a virslit, egy adag uborkát, koriandert, sárgarépát, a jalapeño paprikát és a mogyorót. Készítsd el a többi hot-dogot is.
Létezik még számos variáció, hogy feldobd a hot-dogot, kísérletezz bátran!
forrás: www.food52.com