Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Turbózd fel a hot-dogod

Készítsd el egy kicsit másképp, használj különleges hozzávalókat!
2016. October 30.

Hogyan varázsolható a hot-dog egy tápláló családi vacsorává? Hát úgy, hogy felturbózzuk. Készítsd el egy kicsit másképp, használj különleges hozzávalókat. Ráadásul így laktatóbb lesz, mint a megszokott virsli-kifli-mustár trió. Ha nincs hirtelen ötleted, hogyan dobd fel a hot-dogod, két receptet is mutatunk, amelyekből inspirálódhatsz.

A virsli kiválasztása:

Nem egyformán készülnek a virslik, így érdemes elolvasni a hátoldalon található címkét! Keress olyan típust, ami nem tartalmaz hozzáadott nitrátot és nem savanyított. A savanyított virsli nitrátokkal és nitritekkel kezelték, melyek viszont a rák és egyéb megbetegedések kialakulásában játszhatnak szerepet. Próbáld ki a marhahúsból készült virslit, hogy igazi hot-dog ízélményben legyen részed.

Felszerelés és főzési opciók:

Természetesen a szabadon grillezett virslik íze és illata utánozhatatlan, de nem muszáj a 10 fokban kint sütögetned, hogy ízletes vacsorát varázsolj az asztalra. Rengeteg más elkészítési módot is érdemes fontolóra venned, melyek beltérben is kifejezetten jók.

  • Palacsintasütő: ropogósság és karamellizáltság a maximumon! Vágd be hosszában a virsliket (ne vágd át az egész virslit!!) és fektesd azokat a palacsintasütőbe a vágott résszel lefelé. Süsd ropogósra, majd a másik oldalát is.
  • Melegszendvics sütő (a lecsukós fajta): gyorsan felmelegíti a virsliket, viszont figyeljünk rá, hogy ne nyomjuk le teljesen a fedelét, mert akkor kilapulnak a kis falatkák.
  • Grillserpenyő: kültéri testvérével ellentétben sajnos a füstösségről a beltéri használat miatt le kell mondanunk, viszont a grillezés grillezés marad így is, és a virsli csak úgy roppan minden harapáskor.
  • Párolás: a puha virsliért ehhez a módszerhez kell folyamodnunk. Töltsünk meg egy lábast félig vízzel, helyezzünk fölé egy pároló kosarat/szűrőt. Helyezzük bele a virsliket, fedjük le fedővel, majd forraljuk fel a vizet, pároljuk 10 percig.

Íme  két recept, hogy hogyan készítsd el a felturbózott hot-dogodat:

Chili-kukoricakenyér hot-dog:

Hozzávalók:

4 db virsli

2 csésze chili

4 nagy szelet kukoricakenyér

feltétnek még: tejföl, reszelt sajt, szeletelt zöldhagyma, darált hagyma, koriander

Elkészítés:

Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, közben hosszában vágd be a virsliket, majd helyezd azokat a felvágott résszel lefelé a felmelegedett serpenyőre. Süsd ropogósra (kb. 5 perc), majd fordítsd meg és pirítsd meg a másik oldalát is. Helyezd a kukoricakenyérre a virslit, majd önts rá a chiliből. A feltétekkel ízlés szerint ízesítsd.

Bahn-Mi hot-dog:

Hozzávalók:

4 db virsli

4 ek. majonéz vagy vaj

4 ek. chili szósz

½ kígyóuborka vékonyra szeletelve

1 csésze koriander levél, apróra vágva

1 csésze pácolt sárgarépa, szeletelve

1 jalapeño paprika vékonyra szeletelve

½ csésze pirított és sózott mogyoró, apróra vágva

1 baguette, negyedekre vágják

Elkészítés:

Forralj fel egy fél fazéknyi vizet, majd tedd bele a virsliket és hagyd főni 6 percig. Amíg főnek, készítsd el a feltétet (szeleteld fel a hozzávalókat), valamint vágd 4 részre a baguettet. Keverd össze a majonézt és a chilit, majd minden baguettet kenj meg vele. Helyezd bele a virslit, egy adag uborkát, koriandert, sárgarépát, a jalapeño paprikát és a mogyorót. Készítsd el a többi hot-dogot is.

Létezik még számos variáció, hogy feldobd a hot-dogot, kísérletezz bátran!

forrás: www.food52.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!