Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Zsírban gazdag 10 étel, amiből többet kellene ennünk

És nem csak azért, mert finomak
2016. October 28.

1. Legeltetett tehén tejéből készült vaj

A vaj az egyik legegészségesebb zsírfajta, és ez még inkább igaz, ha szabadon legeltetett tehén tejéből készült. A legeltetett tehenek teje nagyobb arányban tartalmaz zsírban oldódó vitaminokat, mint pl. a K2 vitamin, ami a kalcium helyes hasznosításában segít a szervezetnek. (A csontokban raktározza el, az artériákból pedig segít eltávolítani.) A telített zsírsav fogyasztása sokkal egészségesebb, mint az iparilag előállított növényi olajokban található, többszörösen telítetlen, omega-6 zsírsavaké. A vaj ráadásul fantasztikus ízt kölcsönöz a zöldségeknek, és jobban fel tudjuk használni a bennük található tápanyagokat.

2. Tojássárgája

Felejtsük el a csak fehérjéből készült rántottát, eljött az ideje a sárgájának. A tojás sárgája is egy méltánytalanul támadott, zsírban gazdag étel, ami rendkívül sok A és B vitamint, choline-t és szelént tartalmaz. A szabadon tartott csirkék tojása sokkal több A vitamint és karotint tartalmaz, attól lesz sokkal mélyebb sárga színe. Ráadásul a sárgájától lesz a tojásnak olyan isteni íze.

3. Bacon, szabadon tartott disznóból

A bacon telis-tele van choline-nal, ezzel a nagyon fontos tápanyaggal. Sokat segíthet Alzheimer-kórban, és más idegi eredetű betegséggel küzdőknek. A bacon ezen felül sok B vitamint és cinket tartalmaz. Ezek segítségével állítja elő az agy a szerotonint, azaz a boldogsághormont. Azért járunk jól, ha ellenőrizhető, szabadon tartott állatokból készült terméket fogyasztunk, mert ezek nem tartalmaznak növekedési hormonokat, nitriteket és antibiotikumokat. Nem csak kevesebb mérgező anyagot, de sokkal több tápanyagot is tartalmaznak. Ha jó helyről származó bacont kombinálod össze zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal, igazán egészséges tányért sikerült összeraknod.

4. Kakaóvaj

A kakaóvajat, amit theobroma olajnak is hívnak, a kakaóbabból állítják elő. Elsősorban a szépségipar használja bőr-és ajak-ápolási termékekhez. De megenni is nagyon hasznos: energia szeletekben, smoothie-ban is nagyon finom. Ha kávéba reszeljük, és még egy kis egészséges vajat is teszünk hozzá, egy isteni italhoz jutunk. Sok antioxidánst és omega 9 zsírsavat tartalmaz, így segíti a hormon- és az immunrendszer hatékony működését.

5. Avokádó

Az avokádó fantasztikus: omega 9 zsírsavakban gazdag, támogatja a hormonrendszert, a szép bőrt, és magas rosttartalma miatt még az emésztőrendszert is. Jó szolgálatot tesz akkor is, ha kicsit le vagyunk harcolva, hiszen sok magnéziumot tartalmaz. Javítja az idegek válaszadási idejét és folsav tartalmának köszönhetően a termékenységet is.

6. Fekete csokoládé

Egy kocka fekete csoki minden ebéd után! Kutatások azt bizonyítják, hogy egyes típusú csokoládék nagyon sokat segítenek a szív egészségének megőrzésében. Sok antioxidánst tartalmaz, és javítja a keringést. 200 grammnyi hatóanyaghoz keverjünk össze 2 evőkanál kakaóport 50 gramm legalább 70%-os csokival. Mindenképpen nézzük meg alaposan, hogy milyen kakaót veszünk! Az alkalizálás nagymértékben csökkenti a flavonol tartalmat. És ragaszkodjunk a fekete csokihoz, ahol a hozzávalók listáján a kakaó szárazanyag-tartalom az első, nem a cukor. Tegyünk egy kanál kakaóport a reggeli zabkásához, és együk meg azt az egy kis kocka csokit ebéd után!

7. Diófélék, és a belőlük készült vajak

Ha egészséges és energetizáló rágcsálnivalóra van szükségünk, jussanak eszünkbe a diófélék. Bár magas a kalóriatartalmuk, rendkívül sok tápanyagot is tartalmaznak. Egy kis (150-200 kcal) adaggal sok időre jól tudunk lakni. Tele vannak rostokkal, antioxidánsokkal, fehérjével, sokféle vitaminnal és ásványi anyaggal. Bizonyítottan kedvező hatással vannak a vérnyomásra, segítik megőrizni a szív egészségét, és csökkentik a metabolikus szindróma hatásait. És ne felejtsük el, hogy fogyasztásuk serkenti az agyműködést. Egy adag dióféle elfogyasztása naponta segít megelőzni az Alzheimer kórt, javítja a memóriát és csökkenti a depressziót.

8. Lenmag és chiamag

Ezek a szuper magvak fantasztikus növényi eredetű omega 3 források. Bár a legtöbb omega 3 a halakban található, ezeknek a magoknak a fogyasztásával is segíthetünk a gyulladások legyőzésében. Lignánt is tartalmaz, ami segít csökkenteni a koleszterin-szintet. Magas rosttartalma támogatja a szívet. Tegyünk egy kanálnyi lenmagot vagy chiamagot a reggeli zabkásába vagy smoothi-ba.

9. Teljes tej

Ha alapvetően növényi eredetű táplálékokat fogyasztunk, nem kapunk sok telített zsírsavat a húsokból. Így jöhetnek a teljes tejből készült tejtermékek: burrata sajt paradicsommal, joghurt gyümölccsel, és tejszín a kávéba. A tejtermékek sok D vitamint és magnéziumot tartalmaznak, így jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak, és az inzulinérzékenységnek. Magas zsírtartalma miatt később fogunk megéhezni.

10. Kókuszzsír

Az egyik legkedveltebb növényi zsiradék, amihez lereszelik a kókusz belső, fehér húsát, és összekeverik kókuszolajjal. Tartalmaz közepes láncú triglicerideket, amely megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását a belekben. Krémes állaga miatt sokféleképpen használhatjuk fel: kenhetjük pirítósra, belekeverhetjük a zabkásába. És a legjobb az egészben, hogy otthon is el tudjuk készíteni.

 

Forrás: www.prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!