Melengető sütőtökkrémleves
Hozzávalók
4 személyre- kb. 1-1,2 kg sütőtök
- olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- reszelt szerecsendió
- 2 dl habtejszín
- aprított snidling
Elkészítés
Az egyik legjobb dolog az őszi-téli időszakban a szezon legfinomabb zöldségeiből és gyümölcseiből melengető, sűrű, krémes leveseket főzni.
A zöldséges standok már roskadoznak a szebbnél szebb tököktől, így elérkezett az idő az első sütőtökleveshez! Az ennivaló tök mellé pakoljatok pár dísztököt is a kosaratokba, és dobjátok fel velük otthonotok hangulatát!
1.A tököt megtisztítjuk, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A vágási felületet megspricceljük egy kevés olajjal, és meghintjük sóval és borssal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tököt.
2.Egy nagyobb lábasban felhevítünk egy kevés olívaolajat. Rátesszük a meghámozott, finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd üvegesre pároljuk rajta. Rádobjuk a sült tököt, összeforgatjuk, és felöntjük bő vízzel (vagy zöldség alaplével). Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd összeforraljuk.
3.A habtejszínt kikeverjük egy kevés levessel, és hozzácsorgatjuk a lábas tartalmához. Egyet forralunk rajta, majd az egészet botmixerrel krémesre törjük. Aprított snidlinggel gazdagon megszórva tálaljuk.