Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A klasszikus sütőtökkrémleves extrákkal felturbózott változata. A narancs, a kakukkfű, a szerecsendió teszi különlegessé ezt a közkedvelt levest.

Narancsos sütőtökkrémleves

Adásban volt: 2013. October 21.
A recepthez tartozó videó
A klasszikus sütőtökkrémleves extrákkal felturbózott változata. A narancs, a kakukkfű, a szerecsendió teszi különlegessé ezt a közkedvelt levest.
2015. October 24.

Hozzávalók

4-6 adag
  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 ek méz
  • 1/2 narancs leve
  • 1,2 l leszűrt zöldségleves

  • bors
  • szerecsendió
  • friss kakukkfű
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

190 C fokon 45-50 perc alatt a sütőben puhára sütjük a sütőtököt.  
Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már üvegesre puhult,  2-3 ek mézzel kicsit karamellizáljuk.
Felöntjük 1,2 l alaplével, amibe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzzük.
Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát.
Botmixerrel krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb 1-1,5 dl tejszínnel.
Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével).
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.

4.7/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos sütőtökkrémleves

A klasszikus sütőtökkrémleves ünnepire hangolt változata. A narancs, a kakukkfű, a szerecsendió teszi különlegessé ezt a közkedvelt levest.
Sült paprika krémleves

Sült paprika krémleves

Gyömbérrel, fokhagymával készülő sült paprika krémleves íze elvarázsol, de sárga színe is szemet gyönyörködtető.

Burgonyakrémleves tormával és almával

Igazi melengető krémleves. Az ízeket nem is lehetne jobban összehangolni: torma, zöldalma és szerecsendió.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!