Vörösboros pulykacomb kakukkfüves vajas burgonyával és hagymalekvárral
Hozzávalók
- 1 kg pulykacomb
- 0,3 dl száraz vörösbor
- 3 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 2 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
- 1 kg burgonya
- 0,5 kg sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 5 db lilahagyma
- 5 evőkanál kristálycukor
- frissen őrölt fekete bors
- 100 g vaj
- 2-3 dl olaj
- 1 dl vörösborecet
Elkészítés
1. A pulykacombot alaposan átmossuk, szárazra töröljük.
2. Sóval, frissen őrölt borssal bedörzsöljük.
3. Botmixer segítségével turmixoljuk le a fokhagymát, annyi olajjal, hogy éppen ellepje, majd ezzel is dörzsöljük be a combot.
4. Tegyük a combot egy magas falú tepsibe.
5. A sárgarépát és a vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra, majd beletesszük a tepsibe a rozmaringgal együtt.
6. Öntsünk rá 1 dl vizet, 1 dl vörösbort, 1 dl olajat, majd fedjük le alufóliával és 130 fokon, 1 órát sütjük. (A comb nagyságától is függ a sütési idő!) Hústűvel ellenőrizzük!
7. A tepsiből beleöntjük egy turmixgépbe a zöldségeket és a húsból kisült zsiradékokat, majd magas fokozaton összeturmixoljuk, ha nagyon sűrű lenne, pici vizet öntsünk hozzá.
Vajas kakukkfüves burgonya:
1. A burgonyát megpucoljuk, majd vágjuk fel nagyobb darabokra és sós vízben főzzük meg.
2. Ha megfőtt, szűrjük le és törjük össze a vajjal és a kakukkfűvel.
3. Két kanál segítségével galuskákat formázunk a burgonyából, majd teflon serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk.
Hagymalekvár:
1. A lilahagymát megpucoljuk, felszeleteljük.
2. Kezdjünk el cukrot karamelizálni, majd adjuk hozzá a lilahagymát és 1-2 percig karamelizáljuk folyamatos keverés mellett.
3. Tegyük hozzá a vörösborecetet, majd szakaszosan öntsük hozzá a vörösbort is.
4. Akkor készül el, ha megpuhult a hagymánk és lekvár állagú lesz.