Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött lilakáposzta paradicsomszósszal

Semmi gond a hagyományos magyar ételekkel, sőt! De miért ne lehetne belevinni néha egy-egy csavart?
2016. november 16.

Semmi gond a hagyományos magyar ételekkel, sőt!

De miért ne lehetne belevinni néha egy-egy csavart? Ez az étel nevében valóban egy töltött káposzta, de látványra és ízre is eltér az eredetitől, hiszen a töltelék lilakáposztás burkot kapott és paradicsomszósszal lett nyakon öntve.

 

Hozzávalók

  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 15 dkg basmati rizs
  • 1 fej lilakáposzta
  • 15 dkg paradicsom
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • oregano
  • bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés

1. Egy akkora lábasban, amekkorába belefér a lilakáposzta, sós vizet forralunk és beletesszük párolódni a káposzta leveleket legalább 20 percre. Ezután kivesszük a vízből, levágjuk a torzsát és egyesével leválasztjuk a nagyobb ép káposztaleveleket, amiket meg fogunk tölteni.

2. A basmati rizst al dente keménységűre főzzük.

3. A darált húst sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük az előfőzött rizshez és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a párolt lilakáposzta levelekre helyezzük és szorosan feltekerjük őket, hogy sehol ne folyhasson ki a töltelék. Ezután egy jénaiba vagy tepsibe tesszük a töltött káposztákat.

4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel.

5. A paradicsomszószhoz megpucoljuk és finomra aprítjuk a vörös- és fokhagymát, majd egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pároljuk őket. Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott friss paradicsomot és a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oreganoval és bazsalikommal fűszerezzük. 10 perc alatt kiforraljuk a paradicsomszószt, majd az egészet egyenletesen eloszlatva a lilakáposzták tetejére öntjük.

6. Tetővel vagy alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig így sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 10 perc alatt rápirítjuk a paradicsomszószt.

gallicoop kicsi

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vörösboros párolt lilakáposzta

Vörösboros párolt lilakáposzta

Vörösborban karamellizálódott lila káposzta, hedonistáknak.
Ropogós savanyú lilakáposzta

Ropogós savanyú lilakáposzta

Párolt káposzta helyett, ezúttal savanyítsunk házilag. Friss, ropogós, pikáns és a disznótoros is imádni fogja, ha megkínáljuk vele.
Mediterrán töltött káposzta

Mediterrán töltött káposzta

A cigány konyha jellegzetes ételének, a töltött káposztának könnyű, nyári és mediterrán kelkáposztás változat, amiben nyoma sincs a klasszikus recept nehéz fűszerességének. Tökéletes nyári ebéd!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.