Vegán maceszgombóc – levesbe, vagy köretként
A maceszgombóc igazi kényelmi kaja – ami az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy egy másodperc alatt megvan, vagy hogy a kanapén heverve kell tunkolni, sokkal inkább azt, hogy előhozza a család, az otthon, a közös emlékek kényelmét, emlékeket idéz, amelyek a legkellemesebb, leggondtalanabb élményeinkhez kötnek.
Aranyló zöldségleves pufók gombóckákkal – amelyeket százféleképpen variálhatunk. Van spenótos, aszalt paradicsomos, kapros, diós változat, de a hagyományos, sóval-borssal ízesített pászkagolyó is mennyei falat. Bármilyen leves legjobb barátja lehet, a klasszikus, “puritán” zöldséglevesben pl. főtt répával és fehérrépával, ugyanakkor isteni köret afféle alternatív zsemlegombócként, szószos ételekhez, sőt, akár előétel is lehet belőle, izgalmas mártásokkal megpakolva.
Hozzávalók
- 4 evőkanál csicseriborsó liszt
- 4 evőkanál kókuszzsír
- szénsavas víz
- 2 csésze maceszliszt (vagy őrölt pászka)
- 2 tk. só
- ½ tk. fekete bors
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint apróra vágott zöldfűszerek
Elkészítés
Egy nagy edényben elkészítem a csicseriborsó “tojás” masszát: a négy evőkanál csicseri-őrleményt egy kanál olvasztott, de nem forró kókuszzsírral, és annyi vízzel keverem ki, hogy felvert tojás állagot kapjak.
Egy másik edényben alaposan összekeverem a maceszlisztet a sóval, borssal, szerecsendióval.
A száraz hozzávalókat a maceszes őrleménybe forgatom, és hozzáadom a maradék kókuszolajat, illetve annyi vizet, amennyire feltétlen szüksége van, hogy keverhető, ne gyúrható legyen. Nagyjából fél csésze szénsavas vizet szokott felvenni. Eztán a keveréket hűtőszekrényben fél órán át pihentetem.
Eljött a kifőzés ideje: nedves kézzel kis golflabdányi gombócokat formálok belőlük, majd a gyöngyöző levesben (vagy ha köretnek készül, forró vízben) addig főzöm őket, míg felbukkannak a felszínen – nem kell őket fél órán át főzni, mint a hagyományos, tojásos változatot, mert akkor szétmállnak a levesben. Jó tudni: frissen az igazi, ha sokáig állnak, hajlamosak megszottyosodásra.