Vaníliás-diós szelet hétvégére
Hozzávalók
25*35 cm-es tepsihez- A piskótához:
- 6 db nagyobb tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 100 g durvára darált dió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- Fél citrom reszelt héja
- Fél narancs reszelt héja
- A krémhez:
- 800 ml zsíros tej
- 8 db tojássárgája
- 2 evőkanál keményítő
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 200 g cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 150 g vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- A tojáshabhoz:
- 175 g cukor
- 75 g tojásfehérje (kb. 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás)
- 45 g víz
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
Kezdjük a piskótával! A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral, a szerecsendióval, a fahéjjal és a citrom-narancs héjával kihabosítjuk, és hozzáadjuk a durvára vágott diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a sárgájába, végül hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra, előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
Amíg sül, összeállítjuk a krémet. A tejet a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival felmelegítjük. A tojások sárgáját a keményítővel simára keverjük. A langyos tejből hozzácsurgatunk a sárgájához egy keveset, majd a sárgájás részt visszaöntjük a lábosba és folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Ha elkészült, kihűtjük úgy, hogy frissentartó fóliát nyomkodunk a tetejére (így nem fog bebőrösödni). A puha vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk és hozzákeverjük a szobahőmérsékletűre visszahűlt krémhez. Rásimítjuk a kihűlt piskóta tetejére és egy órára hűtőbe rakjuk.
Végezetül, jöhet a tojáshab. A vizet a cukorral felrakjuk forrni. Ha már szép, sűrű szirup állaga van, félrehúzzuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni és folyamatos vékony surgárban, óvatosan hozzácsurgatjuk a fehérjéhez a cukorszirupot. Kihűlésig habosítjuk. Tálalásnál tetszőleges formákat nyomunk a desszert tetejére. Akinek van otthon karamellizáló pisztolya/szakács fáklyája, óvatosan meg lehet sütni a habot a tetején, de ez elhagyható.