
Vaníliás-banános piskóta
Hozzávalók
- A süteményhez:
- 4-5 banán
- 6 db tojás
- 6 ek kristálycukor
- 6 ek liszt
- csipet só
- 1-2 ek fahéj
- 2-3 ek búzadara
- 22 cm átmérőjű tortaforma
- A vaníliakrémhez:
- 55 g kristálycukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 4 dl tej
- 3-4 tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 3 dl habtejszín
Elkészítés
Sütemény:
Készítsük elő a sütőt és a tortaformánkat. Melegítsünk elő 180 fokra, a formánkat pedig béleljük ki sütőpapírral. Karikázzuk fel a banánokat, majd fektessük bele őket a tortaforma aljába, és szórjuk meg kevés fahéjjal és egy kis búzadarával. Ez azért szükséges, mert így nem ázik át a piskótánk. Tegyük félre, és készítsük el a piskótát.
Szedjük szét a tojásokat. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 4 evőkanál cukrot, és verjük kemény habbá. A maradék cukorral (2 evőkanál) habosítsuk ki a sárgáját is. Ha ez is meg van, öntsük hozzá a fehérjehabhoz, és óvatosan forgassuk bele. Végül szitáljuk bele a lisztet, és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta! Öntsük bele a masszát a tortaformába a banánkarikákra, és tegyük be sülni. Kb. 30-40 perc alatt készre sül, de ellenőrizzük tűpróbával.
Vaníliakrém:
A keményítőt keverjük csomómentesre egy kevés hideg tejjel. A tojássárgáját, cukrot, vaníliarudat és a kikapart magjait és a keményítős tejet tegyük fel forrni, alacsony lángon. Öntsük hozzá a maradék tejet, és főzzük puding sűrűségűre. Ha kész, vegyük le a tűzről, nyomkodjuk a tetejére frissentartó fóliát, és hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy ne az edényt fóliázzuk le, hanem magát a pudingot, így nem lesz bőrös a felső réteg. Miután kihűlt, lazítsuk fel robotgéppel, öntsünk hozzá 1 dl habtejszínt, és újra dolgozzuk át a robotgéppel. Tegyük félre és verjük kemény habbá a maradék 2 dl habtejszínt. Spatulával vagy fakanállal óvatosan forgassuk bele a habot a pudingba. Tegyük hűtőbe 1 órára.
