Tzatzikis hamburger
Nagyon szeretem variálni a hamburgerek szószait. Így, tavasszal már jól esnek a könnyebb – már-már nyárias ízvilágú – ételek, ezért került tzatziki a burgerekbe és melléjük.
Hozzávalók
4 személyre- A burgerekhez:
- 60 dkg sertés-marha darált hús
- 3 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütéshez
- 4 db hamburgerzsemle
- salátalevelek
- paradicsomkarikák
- A tzatzikihez:
- 1 db kígyóuborka
- só
- 30 dkg natúr görög joghurt
- kevés citromlé
- A körethez:
- 60 dkg sütni való burgonya
- kevés olaj
- za'atar (vagy más tetszőleges) fűszerkeverék
- só
Elkészítés
A körethez a burgonyát megmossuk, felcikkezzük, összeforgatjuk kevés olajjal és a fűszerkeverékkel. Egy rétegben kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük, tálalás előtt megsózzuk.
A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd 4 húspogácsát formázunk belőle. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat. Először erős lángon kérget sütünk a húspogácsák mindkét oldalára, majd mérsékeljük a lángot, és kb. 10-12 perc alatt átsütjük.
Közben az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. Összekeverjük a görög joghurttal és a citromlével.
A hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Megtöltjük salátalevelekkel, karikázott paradicsommal, 1-1 húspogácsával és a tzatzikivel. A burgonyát és a többi tzatzikit melléjük tálaljuk.