Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szilvás trifle

Ma van a trifle világnapja!
2021. április 18.

Az angol trifle klasszikusan nagy, talpas üvegtálban készül, amelyben gyönyörűen látszanak a rétegek. Alulra piskóta jön, ezt sherryvel – esetleg más likőrrel – locsolják meg. Erre gyümölcsréteg kerül, általában friss és főzött gyümölcsök vegyesen, ezt legtöbbször főzött vaníliás krém követi. Végül pedig jöhet a tejszínhab és ha szeretnénk, a díszítés. Persze az alapokat kedvünkre variálhatjuk, én most szilvabefőttel készítettem, a krém és a hab közé pedig még egy réteg babapiskótát is tettem. 

Hozzávalók

kb. 6 adaghoz
  • A piskótához:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint további porcukor
  • Az összeállításhoz:
  • kevés sherry (vagy alkoholmentes verzióban a kompót leve)
  • 1 üveg (38 dkg töltőtömeg) szilvabefőtt
  • 5-6 db babapiskóta
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítés

 

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral 2-3 percen keresztül keverjük, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet. Fellazítjuk egy kevés tojásfehérjével, majd a többi tojásfehérjét óvatosan, spatulával beleforgatjuk.

A masszát egyenletesen, téglalap alakban elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felkockázzuk. 

A krémhez a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. Néhányszor átkeverve, lefedve hagyjuk kihűlni, utána adhatunk még hozzá ízlés szerint kevés porcukrot. 

Egy desszertes tál aljába beleszórjuk a piskótakockákat, meglocsoljuk a sherryvel vagy a kompót levével (elég egy kevés, ne ázzon át!). Erre kerül a lecsepegtetett szilvabefőtt, a kihűlt krém, majd a babapiskóták, végül pedig a hideg, habbá vert tejszín. Behűtve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi zellersaláta

Tavaszi zellersaláta

Friss és könnyű tavaszias saláta zsenge angol zellerrel, majonézes öntettel.
Aszalt gyümölcsös csiga

Aszalt gyümölcsös csiga

Amíg várunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, jöhetnek az aszalványok!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.