Túrós-lekváros piskótatekercs
Amikor lekvárt, dzsemet készítek, mindig félreteszek egy kis üvegnyi mennyiséget „azonnali” fogyasztásra: nyári reggelikhez, pohárkrémekhez, palacsintához, sütikhez. Így került az idei cseresznyelekvárom ebbe a piskótatekercsbe.
Hozzávalók
1 tekercshez, 10-12 szelethez- A tésztához:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál porcukor + a díszítéshez
- 1 tasak vaníliás cukor
- pár reszelés biocitromhéj
- kb. 10-12 dkg cseresznyelekvár (vagy más tetszőleges lekvár)
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral legalább két percen keresztül verjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot és az átszitált lisztet. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és elsimítjuk rajta a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egyik hosszabbik oldalától indítva konyharuha segítségével feltekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd kikeverjük a tejföllel, a kétféle cukorral és a citromhéjjal. A kihűlt piskótát kitekerjük, először megkenjük a túrókrémmel, majd a lekvárral. Ismét feltekerjük, hagyjuk 1 órát pihenni, majd megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk.
Ezt a receptet már próbáltad?