Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tonhalas sült polenta

Vagy puliszka, ahogy jobban tetszik.
2022. March 3.

A kukoricadara az egyik legolcsóbb alapanyagunk, nem csoda, hogy régen is gyakran került az asztalra puliszka. Én most a mediterrán ízvilág miatt nevezem polentának az alábbi receptet, hiszen paradicsom, parmezán, olajbogyó és tonhal került rá, illetve bele. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 1,2 l tej (fele helyettesíthető vízzel)
  • 30 dkg kukoricadara

  • 1 marék parmezán vagy grana padano sajt
  • kevés vaj a tepsihez
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
  • 5 dkg magozott, fekete olajbogyó
  • 2 kis konzerv (2*13 dkg töltősúly) natúr lében eltett, aprított tonhal
  • 10 dkg edami sajt

Elkészítés

 

A tejet egy nagy lábasban felforraljuk, majd mérsékeljük alatta a lángot. Beleszórjuk a kukoricadarát, megsózzuk, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Végül hozzáforgatjuk a reszelt parmezánt is. 

A masszát egy vajjal kikent, közepes méretű sütőtálba simítjuk, és hagyjuk egy kicsit szilárdulni. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, pár percet főzzük, közben megsózzuk, és ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. 

Az olajbogyókat lecsepegtetjük, felkarikázzuk, a tonhalat szintén lecsepegtetjük, majd a szűrőben ki is nyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. 

A polenta tetejét megkenjük a paradicsommal, majd elosztjuk rajta a tonhalat és az olajbogyót. Végül megszórjuk a lereszelt edami sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük, amíg a sajt szépen megolvad. 

 

Ezt a tonhalas receptet is próbáld ki: 

Tonhalas töltött paprika

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukormentes csörögefánk

Cukormentes csörögefánk

Hozzáadott cukor nélkül, zabpehelylisztes lisztkeverékből készítve.
Grillezett csirkemell brokkolis tésztával

Grillezett csirkemell brokkolis tésztával

Könnyű és gyors ebéd fehérjedúsan.
Gombás-sonkás lepény

Gombás-sonkás lepény

Pihe-puha kelt tészta uzsonnára.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!