Tonhalas sült polenta
A kukoricadara az egyik legolcsóbb alapanyagunk, nem csoda, hogy régen is gyakran került az asztalra puliszka. Én most a mediterrán ízvilág miatt nevezem polentának az alábbi receptet, hiszen paradicsom, parmezán, olajbogyó és tonhal került rá, illetve bele.
Hozzávalók
4 személyre- 1,2 l tej (fele helyettesíthető vízzel)
- 30 dkg kukoricadara
- só
- 1 marék parmezán vagy grana padano sajt
- kevés vaj a tepsihez
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
- 5 dkg magozott, fekete olajbogyó
- 2 kis konzerv (2*13 dkg töltősúly) natúr lében eltett, aprított tonhal
- 10 dkg edami sajt
Elkészítés
A tejet egy nagy lábasban felforraljuk, majd mérsékeljük alatta a lángot. Beleszórjuk a kukoricadarát, megsózzuk, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Végül hozzáforgatjuk a reszelt parmezánt is.
A masszát egy vajjal kikent, közepes méretű sütőtálba simítjuk, és hagyjuk egy kicsit szilárdulni. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, pár percet főzzük, közben megsózzuk, és ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.
Az olajbogyókat lecsepegtetjük, felkarikázzuk, a tonhalat szintén lecsepegtetjük, majd a szűrőben ki is nyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
A polenta tetejét megkenjük a paradicsommal, majd elosztjuk rajta a tonhalat és az olajbogyót. Végül megszórjuk a lereszelt edami sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük, amíg a sajt szépen megolvad.
Ezt a tonhalas receptet is próbáld ki: