Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött lilakáposzta paradicsomszósszal

Semmi gond a hagyományos magyar ételekkel, sőt! De miért ne lehetne belevinni néha egy-egy csavart?
2016. November 16.

Semmi gond a hagyományos magyar ételekkel, sőt!

De miért ne lehetne belevinni néha egy-egy csavart? Ez az étel nevében valóban egy töltött káposzta, de látványra és ízre is eltér az eredetitől, hiszen a töltelék lilakáposztás burkot kapott és paradicsomszósszal lett nyakon öntve.

 

Hozzávalók

  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 15 dkg basmati rizs
  • 1 fej lilakáposzta
  • 15 dkg paradicsom
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • oregano
  • bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés

1. Egy akkora lábasban, amekkorába belefér a lilakáposzta, sós vizet forralunk és beletesszük párolódni a káposzta leveleket legalább 20 percre. Ezután kivesszük a vízből, levágjuk a torzsát és egyesével leválasztjuk a nagyobb ép káposztaleveleket, amiket meg fogunk tölteni.

2. A basmati rizst al dente keménységűre főzzük.

3. A darált húst sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük az előfőzött rizshez és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a párolt lilakáposzta levelekre helyezzük és szorosan feltekerjük őket, hogy sehol ne folyhasson ki a töltelék. Ezután egy jénaiba vagy tepsibe tesszük a töltött káposztákat.

4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel.

5. A paradicsomszószhoz megpucoljuk és finomra aprítjuk a vörös- és fokhagymát, majd egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pároljuk őket. Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott friss paradicsomot és a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oreganoval és bazsalikommal fűszerezzük. 10 perc alatt kiforraljuk a paradicsomszószt, majd az egészet egyenletesen eloszlatva a lilakáposzták tetejére öntjük.

6. Tetővel vagy alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig így sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 10 perc alatt rápirítjuk a paradicsomszószt.

gallicoop kicsi

Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!