Töltött lilakáposzta paradicsomszósszal
Semmi gond a hagyományos magyar ételekkel, sőt!
De miért ne lehetne belevinni néha egy-egy csavart? Ez az étel nevében valóban egy töltött káposzta, de látványra és ízre is eltér az eredetitől, hiszen a töltelék lilakáposztás burkot kapott és paradicsomszósszal lett nyakon öntve.
Hozzávalók
- 40 dkg darált pulykacomb
- 15 dkg basmati rizs
- 1 fej lilakáposzta
- 15 dkg paradicsom
- 3 dl passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- oregano
- bazsalikom
- só, bors
Elkészítés
1. Egy akkora lábasban, amekkorába belefér a lilakáposzta, sós vizet forralunk és beletesszük párolódni a káposzta leveleket legalább 20 percre. Ezután kivesszük a vízből, levágjuk a torzsát és egyesével leválasztjuk a nagyobb ép káposztaleveleket, amiket meg fogunk tölteni.
2. A basmati rizst al dente keménységűre főzzük.
3. A darált húst sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük az előfőzött rizshez és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a párolt lilakáposzta levelekre helyezzük és szorosan feltekerjük őket, hogy sehol ne folyhasson ki a töltelék. Ezután egy jénaiba vagy tepsibe tesszük a töltött káposztákat.
4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel.
5. A paradicsomszószhoz megpucoljuk és finomra aprítjuk a vörös- és fokhagymát, majd egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pároljuk őket. Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott friss paradicsomot és a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oreganoval és bazsalikommal fűszerezzük. 10 perc alatt kiforraljuk a paradicsomszószt, majd az egészet egyenletesen eloszlatva a lilakáposzták tetejére öntjük.
6. Tetővel vagy alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig így sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 10 perc alatt rápirítjuk a paradicsomszószt.