Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tökös-répás-mákos muffin olajos magvakkal és mazsolával

Ezúttal az alapot szolgáltatom egy könnyen kivitelezhető és szállítható szezonális desszerthez, amiből kellő fantáziával és némi ütős díszítéssel bármilyen rémség előállítható.
2016. October 30.

A Halloween egy tradícionálisan angolszász ünnep, akárcsak a Valentin nap, amit a helyi kereskedelem az újabb aprópó révén átmenetileg fellendülő forgalmak reményében előszeretettel gyűrűztetett be minden egyéb, nem angolszász kultúrába.

Ennek a gyerekek inkább, a kapcsolódó plusz feladatokat és kiadásokat megnyerő szülők kevésbé örülnek. A napi teendők mellett az egyszerűen elkészíthető, egészséges, emellett persze a fantáziát nem nélkülöző receptek hódítanak minden háztartásban.

Én ezúttal az alapot szolgáltatom egy könnyen kivitelezhető és szállítható szezonális desszerthez, amiből kellő fantáziával és némi ütős díszítéssel bármilyen rémség előállítható.

 

Hozzávalók

  • 400g hámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök
  • 1 répa (de akár még egy alma is mehet bele)
  • 1/2kg teljes kiőrlésű liszt
  • 1tk sütőpor
  • 1ek szódabikarbóna
  • 50g darált mák
  • 1-1 marék törökmogyoró, mandula, dió és tökmag
  • 2 marék mazsola
  • 1tk kardamom
  • 1/2 szerecsendió
  • 1ek őrölt fahéj
  • 1/2 narancs leve
  • 1 narancs héja
  • 4 tojás
  • 2.5dl joghurt
  • 2dl olívaolaj és mogyoróolaj vegyesen (de ha csak olíva van, az is jó)
  • 1/4kg méz
  • pici só
  • vaj a sütéshez vagy papírkosárkák
  • a mázhoz:
  • 100g min. 60% kakaótartalmú csokoládé
  • 100g vaj
  • 3ek méz
  • 1kk vaníliakivonat (nem aroma!!!)

Elkészítés

1. Felteszek párolóedényben vizet forrni.

2. A tököt meghámozom, kikaparom a magját és felkockázom, a répát szintén megpucolom, és feldarabolom.

3. Mehetnek a párolóedénybe fedő alá 10 percre.

4. Amíg a répa és a tök párolódik, egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát. Hozzáadom a tojást, a joghurtot, a mézet és az olajat.

5. Egy habverővel homogénre összedolgozom.

6. Belereszelem a narancs héját, a szerecsendiót, fűszerezem a kardamommal, a fahéjjal és a sóval.

7. Végül robotgépben összedarálom a magvakat és a mazsolát (vagy aki nem szeretni, választhat egyéb aszalt gyümölcsöt), majd a mákkal együtt beleforgatom a tésztába.

8. Ha van kedvem, ezen a ponton nagy lyukú reszelőn egy almát is belereszelhetek a masszába. 

9. A sütőt 160 fokra beállítom.

10. Az idő közben megpárolódott tököt és répát összepürésítem, és hozzádolgozom a muffin alaphoz.

11. Én mini muffinokat csináltam kivajazott szilikonformában, de lehet az alkalomhoz illő színes papírkosárkákkal is dolgozni, hogy fokozzuk a hatást.

12. A muffin tésztát a formákba kanalazom, és 40-45 percre, vagy amíg meg nem sülnek a muffinok (tűpróba), beteszem a sütőbe.

13. A kész muffinokat kínálhatom “pucéran” is, de mivel az én lányom csokifüggő, nekem csokiból, mézből, vajból kevés vaníliakivonattal rittyentenem kellett gyorsan egy csokimázat (gőz fölött egy fém tálban összeolvasztottam, és rákanalaztam a muffinokra).

14. A csokimázat a reggeli rohanásban csak mákkal díszítettem, de a dekorációban nyugodtan el lehet szállni.

Happy Halloween!

 

 

Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!