Tökös-répás-mákos muffin olajos magvakkal és mazsolával
A Halloween egy tradícionálisan angolszász ünnep, akárcsak a Valentin nap, amit a helyi kereskedelem az újabb aprópó révén átmenetileg fellendülő forgalmak reményében előszeretettel gyűrűztetett be minden egyéb, nem angolszász kultúrába.
Ennek a gyerekek inkább, a kapcsolódó plusz feladatokat és kiadásokat megnyerő szülők kevésbé örülnek. A napi teendők mellett az egyszerűen elkészíthető, egészséges, emellett persze a fantáziát nem nélkülöző receptek hódítanak minden háztartásban.
Én ezúttal az alapot szolgáltatom egy könnyen kivitelezhető és szállítható szezonális desszerthez, amiből kellő fantáziával és némi ütős díszítéssel bármilyen rémség előállítható.
Hozzávalók
- 400g hámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök
- 1 répa (de akár még egy alma is mehet bele)
- 1/2kg teljes kiőrlésű liszt
- 1tk sütőpor
- 1ek szódabikarbóna
- 50g darált mák
- 1-1 marék törökmogyoró, mandula, dió és tökmag
- 2 marék mazsola
- 1tk kardamom
- 1/2 szerecsendió
- 1ek őrölt fahéj
- 1/2 narancs leve
- 1 narancs héja
- 4 tojás
- 2.5dl joghurt
- 2dl olívaolaj és mogyoróolaj vegyesen (de ha csak olíva van, az is jó)
- 1/4kg méz
- pici só
- vaj a sütéshez vagy papírkosárkák
- a mázhoz:
- 100g min. 60% kakaótartalmú csokoládé
- 100g vaj
- 3ek méz
- 1kk vaníliakivonat (nem aroma!!!)
Elkészítés
1. Felteszek párolóedényben vizet forrni.
2. A tököt meghámozom, kikaparom a magját és felkockázom, a répát szintén megpucolom, és feldarabolom.
3. Mehetnek a párolóedénybe fedő alá 10 percre.
4. Amíg a répa és a tök párolódik, egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát. Hozzáadom a tojást, a joghurtot, a mézet és az olajat.
5. Egy habverővel homogénre összedolgozom.
6. Belereszelem a narancs héját, a szerecsendiót, fűszerezem a kardamommal, a fahéjjal és a sóval.
7. Végül robotgépben összedarálom a magvakat és a mazsolát (vagy aki nem szeretni, választhat egyéb aszalt gyümölcsöt), majd a mákkal együtt beleforgatom a tésztába.
8. Ha van kedvem, ezen a ponton nagy lyukú reszelőn egy almát is belereszelhetek a masszába.
9. A sütőt 160 fokra beállítom.
10. Az idő közben megpárolódott tököt és répát összepürésítem, és hozzádolgozom a muffin alaphoz.
11. Én mini muffinokat csináltam kivajazott szilikonformában, de lehet az alkalomhoz illő színes papírkosárkákkal is dolgozni, hogy fokozzuk a hatást.
12. A muffin tésztát a formákba kanalazom, és 40-45 percre, vagy amíg meg nem sülnek a muffinok (tűpróba), beteszem a sütőbe.
13. A kész muffinokat kínálhatom “pucéran” is, de mivel az én lányom csokifüggő, nekem csokiból, mézből, vajból kevés vaníliakivonattal rittyentenem kellett gyorsan egy csokimázat (gőz fölött egy fém tálban összeolvasztottam, és rákanalaztam a muffinokra).
14. A csokimázat a reggeli rohanásban csak mákkal díszítettem, de a dekorációban nyugodtan el lehet szállni.
Happy Halloween!