Tepsis gomba
Március van, ami a piac és a főzés szempontjából is trükkös hónap. Már nagyon itt van, nagyon érezzük a tavaszt, de ez sajnos a piacon még nem látszik, ezért aztán a főztünk is ezt tükrözi. A medvehagyma lesz talán az első igazi friss növény, de most még az sem bújt elő, úgyhogy maradnak a kicsit téliesebb ételek – de már nem sokáig.
Köret szempontból különösen mostoha a téli időszak: gyökérzöldségek, krumpli rizs, tészta, bár mostanában a különböző gabonák is kisegítenek, mint a quinoa, vagy a bulgur. Mindig bevethető fegyverként viszont ott a gomba, ezúttal kicsit másként. A csiperke eleve hálás darab, kissé húsos, kissé földes ízű, de remekül lehet fűszerezni is, csodásan mennek hozzá a zöldfűszerek, az enyhe és erőteljesebb ízek is. Ez az egyszerűen előkészíthető, és aztán „nem-kell-vele-foglalkozni” köret azért is dobbantja meg a szívem minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, mert az egyszerűségében is meg tudja mutatni, hogy a sokszor háttérbe szoruló gomba mire képes. Tulajdonképpen ezért is hagyom egyben (meg azért is, mert így szebb), hogy még jobban csillogjon ez az elnyomott köret.
Hozzávalók
- 6 dkg vaj
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1/2 ek citromlé
- 1 tk szárított kakukkfű
- ½ tk szárított rozmaring
- só, bors
- 1 ek szójaszósz vagy balzsamecet
- 1 kg csiperke
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a fűszerekkel, a citromlével és a szójaszósszal vagy balzsamecettel. A gombát tisztítsd meg, és a tepsin forgasd össze a vajas keverékkel. Mehet a sütőbe 12-15 percre, vagy tovább, ha még nincs eléggé megpirulva. Akkor jó, ha szép piros a gomba. Szórd meg friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is!