Teljes kiőrlésű sajtos sörkifli
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
Miért is ne lehetne diétás sós vendégváróval kínálni a szilveszteri kártya- vagy társasjáték- partira érkező barátokat? Mindenki örülni fog annak, hogy egy laktató sós nasi kerül az asztalra, ami nemcsak a pezsgő „felitatására” alkalmas, hanem az újévi virsli mellé is, de diétás szendvicsalapnak szintén tökéletes.
Hozzávalók
36 darabhoz- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 dkg só
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 3,5 dl langyos víz
- 5 dkg skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
- 2 tojássárgája +1 egész tojás a kenéshez
- 15 dkg reszelt light trappista sajt
Elkészítés
A teljes kiőrlésű lisztet a sikérrel, a sóval, a skyrrel és az élesztővel tálba tesszük, majd a langyos vizet apránként hozzáadva sima felületű kelt tésztát dagasztunk belőle. A tésztába a dagasztás végén beledolgozzuk a 2 tojássárgáját, majd folpackkal letakarva 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 6 db egyforma súlyú darabra vágjuk, majd azokat egyenként 1-2 cm vékony kör alakra nyújtjuk ki. A kör alakú tésztákat 6-6 egyforma körcikkre vágjuk, majd mindegyikre teszünk 1-1 csipet reszelt sajtot. A körcikkeket a szélesebb végük irányából kezdve feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól 5-6 cm távolságra. Fontos, hogy a nyers sörkifliket az utolsó hajtással lefelé tegyük a tepsibe, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
A sörkifliket megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben alsó-felső sütésen, 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ezt a receptet is próbáld ki: