Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csupa csoki teljes kiőrlésű babka

Ki tudna ellenállni ennek a foszlós tésztájú, csupa csoki jeruzsálemi kalácsnak, vagy divatosabb nevén babkának?
2022. December 2.

Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is! 

… Főleg, hogy ráadásul cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből készült, így nemcsak nagyon gusztusos, hanem a magasabb rosttartalma miatt mindenképp sokkal laktatóbb, mint a hagyományos, fehér lisztes rokona. Tökéletes diétás reggelire vagy az ünnepi menübe is.

Hozzávalók

kb. 12 szelethez
  • A babka tésztájához:
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 65 g búzasikér
  • 3 dl langyos víz
  • 10 dkg langyos skyr (natúr joghurttal helyettesíthető)
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • A babka töltelékéhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 30 g natúr kakaópor
  • 8 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

 

A babka tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az édesítőszert, az instant élesztőt és a skyrt tálba tesszük, és a langyos vizet apránként hozzáadagolva rugalmas, a tál falától elváló, fényes felületű tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre vágjuk, majd teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületen mindkettőt kb. 2 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabb oldal mérete igazodjon a sütőforma méretéhez.

A kinyújtott tésztadarabokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a kakaópor és az édesítőszer keverékével. Az étcsokit apróra vágjuk és a kakaós töltelékre szórjuk.

Ezután a tésztákat egyenként feltekerjük, és a tekercseket függőlegesen egymás mellé helyezzük, majd hosszában egy éles késsel mélyen végigvágjuk (nem vágjuk át teljesen!).

A hosszában végigvágott tekercseket egymásba csavarjuk, és az így kapott 1 db kalács végeit behajtjuk.

A félkész babkát olvasztott vajjal vékonyan kikent vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, majd felvert tojással megkenjük.

180 fokra felmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha már aranybarnára sült a teteje). Frissen a legfinomabb.

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Cukormentes szerelmeslevél

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pufirizses hamis isler

Pufirizses hamis isler

Ha gyors, egy fokkal egészségesebb nasira vágysz, jó, ha mindig kéznél van egy csomag puffasztott rizs!
Sajtos-tojásos tortillatekercs

Sajtos-tojásos tortillatekercs

Ha már unalmas reggelire a tojásrántotta és a tükörtojás, mutatunk valami újszerűt, amivel feldobhatod a reggeleidet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!