Hideg van. De a kaja boldogít. Készítsünk és együnk melengető ételt, itt egy tuti recept hozzá
Tél, hideg, szürkeség, jég, fagy, nem szeretem. A kaja pedig boldogít, ilyenkor legalábbis mindenképpen, ezért hívják comfort foodnak angolul, vagyis szó szerint komfort ételnek, bár én inkább a melengető ételt szeretem mondani. Ez pl. a tejbegríz, vagy egy jó melegszendvics, egy finom leves – szerintem érted.
És itt jön be a képbe a curry. A keleti konyha pörköltje, krémes, szaftos, húsos vagy zöldséges, csípős vagy nem az, egyszerre édes, savanyú és sós, vagyis ahogy az a keleti ételektől megszokott, az ízek teljes egyensúlyban vannak egymással. Imádom. És nem elég, hogy imádom, még nagyon könnyű dolgom is van vele, mert a készen kapható curry paszták nagyot dobnak az elkészítés idején, negatív irányba. Maximum fél óra, ha zöldséges, csirkés, vagy halas curryt készítek, és a közben megfőtt rizzsel együtt ott gőzölög az asztalon az étel. Persze, ha valami inasabb marha, vagy sertés a curry alapja, akkor hosszabban kell főzni, de szerintem ez az egész pont szembemegy azzal, amiért szeretem, úgyhogy nálam ez szóba sem jön. Így aztán curry paszta, kókusztej, és mindent bele.
A curry paszta pedig országtól, sőt inkább tájegységtől, valamint konkrét ételtől függően sokféle lehet, egy pürésített fűszer(-növény) egyveleg, amiben talán csak a fokhagyma, a gyömbér, és esetleg valamiféle olaj szinte biztos, aztán jöhet hozzá a kaffir lime levél, a koriander, római köménymag, vagy akár a masala fűszerkeverék, kurkuma gyökér, paradicsompüré, és a lista szinte végtelen.
Legyen a mai egy szimpla zöld curry, csirkével, amihez vásárolhatsz is zöld curry pasztát, vagy te magad is elkészítheted.
Hozzávalók
- A curry pasztához:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma vagy 2 mogyoróhagyma
- 5 cm-s gyömbérdarab (eredetileg galangal/galangál gyökér)
- 2 citromnád
- ízlés szerint friss zöld chilipaprika
- 1 tk őrölt római kömény
- ½ csokor friss koriander
- 1 ek halszósz
- 1 ek rákpaszta (kihagyható)
- A curryhez:
- 75 dkg csirkecomb file vagy csirkemell filé
- 1 kaliforniai paprika, vagy vegyesen többszínű
- 1 konzerv (400 g) kókusztej
- 4 dl alaplé
- 6 kaffir lime levél (szárított)
- 1 tk cukor
- 4-5 szál (thai) bazsalikom
- 2 lime
- 1 ek étolaj
-
Elkészítés
A currypasztához a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát tisztísd meg, majd vágd nagyobb draabokra és tedd egy késes robotgépbe. A citromnád külső, keményebb levelét távolítsd el, vágd apróra, és a koriander felével, a római köménnyel és a halszósszal együtt tedd a többi alapanyaghoz, majd pürésítsd.
A csirkét vágd egyforma darabokra, a paprikát csíkozd fel. A jó curry egyik titka, hogy a currypasztát kevés olajon és néhány evőkanál kókusztejben kissé meg kell pirítani. Most is tedd ezt: hevíts magas lángon olajat, add hozzá a pasztát és 3 evőkanál kókusztejet, majd addig kevergesd, míg ragacsos, és illatos nem lesz. Add hozzá a csirkedarabokat és a paprika, majd öntsd fel a maradék kókusztejjel és az alaplével. Dobd bele a kaffir lime leveleket, és hagyd főni, míg a csirke teljesen át nem fő, kb 10 perc alatt. A legvégén add ozzá a cukrot. Főtt rizzsel friss korianderrel és thai bazsalikommal tálald.
A zöld curry főszereplői a kaffir lime levél, a thai citromfű, a gyömbér, a fokhagyma, valamiféle hagyma, és leginkább a zöld chilipaprika. Egyébként ízlés szerint változtathatsz az összetevőkön. A curryhez pedig ízlés szerint adhatsz zöldségeket is, akkor vedd figyelembe a különböző főzési időket.